Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

11 растения, които гонят комарите

Те са красиви, много от тях миришат невероятно, но най-вече – държат надалеч досадните насекоми

Повечето растения, които действат като репеленти против комари, правят това чрез естествените си аромати – така неприятни за насекомите и, същевременно, толкова омайни за човешките сетива. Ако не искате да пръскате градината си с химикали, може да засадите някои растения, които ще ви отърват от тези насекоми и ще изпълнят двора с прекрасни благоухания. Ето нашите предложения:

1.     Лавандула

Лавандула

Миризмата ви е позната, нали? А де не говорим за гледката на лавандулови полета…Но, ако оставим настрана чисто естетическата и ароматна страна на лавандулата, забелязвали ли сте, че насекомите, дори и зайците и други животни, никога не опустошават това растение? И това е заради прекрасния им аромат, който идва от етеричното масло, съдържащо се в листата на лавандулата. Веднъж поникнало, това растение е изключително издръжливо – нуждае се единствено от ярко слънце и добър дренаж. Въпреки че може да издържи на всякакви климати, лавандулата се чувства най-добре в по-топлите райони.

2.     Невен

Невен

Невенът е лесно за отглеждане едногодишно цвете и също излъчва миризма, която отблъсква комарите. Може да го насадите в саксии, които да поставите близо до входа към дома си, за да държите насекомите надалеч.

Невенът е широко използвана декорация за ограждане на зеленчукови градини, защото освен, че придава естетически вид, той гони и листните въшки, трипсите, белокрилките, мексикански бръмбар, доматски рогови червеи и скуошните буболечки (тиквен вредител).

3.     Лимонена трева (цитронела)

Лимоненна трева

Известна със своята специфична миризма, лимонената трева е най-често използваната натурална съставка в репелентите против комари. А добрата новина е, че, всъщност, живото растение и най-ефективно в борбата с тези вредители.

Растението не е претенциозно, чувства се най-добре в големи саксии, които да внасяте през зимата вътре, защото не издържа на измръзване. На по-топли и слънчеви места, може да засаждате лимонената трева директно на земята.

4.     Котешка трева (Бабица)

Бабица

Котешката трева, позната още и като коча билка, може да вирее почти навсякъде. Тя е от семейство Устноцветни (като ментата), отглежда се за търговски цели, но и расте като плевел. Котешката трева изобщо не е претенциозна и дори може да навлезе в други зони на вашата градина. Ако сте готови да се изправите срещу коварния характер на това растение, то е чудесен репелент против комари.

Знаете ли, че според изследване на Държавният университет на Айова, САЩ, котешката трева е 10 пъти по-ефективна от репелентите, съдържащи DEET (диетилтолуамид), които се считат за най-добрата защита срещу ухапвания?

5.     Розмарин

Розмарин

Това е още един изключително ефективен репелент против комари. Розмаринът е билка, добре позната с  уникалния мирис на дърво, и именно този аромат държи комарите, както и зелевите молци и морковените мухи, настрана. Подправката е най-ефикасна, когато расте в топли и сухи райони и е отглеждана в контейнери, които се прибират зимата на топло.

Розмаринът може да бъде подрязван във всякакви форми, което го превръща в идеалното растение, както за декорации, така и за очертаване на граници.

И докато вредители стоят настрана от градината ви, вие се наслаждавате на аромата на билката, както навън, така и като подправка към храната.

6.     Босилек

Босилек

Босилекът е друга билка, която освен за готвене може да използва и като защита срещу насекоми, включително и комари. И отново – острата миризма, която отделят листата на босилека е това, което държи вредителите надалеч.

Тази подправка обича влагата, нуждае се от добър дренаж и се радва много на слънце. Босилекът се засажда в саксии, контейнери, или директно в градината, самостоятелно или с други цветя, стига различните видове да имат едни и същи предпочитания.

7.     Мушкато

Мушкато

Това е още едно растение, което е известен репелент против комари. Предпочитаният аромат изглежда е лимонения, което напомня за цитронелата. Растението расте бързо, цъфти с красиви цветове и обича топъл, слънчев и сух климат, но, ако живеете на по-студено място, може да го засадите в саксия, като го подрязвате постоянно.

8.     Мента

Мента

Ментата е чудесен, безвреден, вариант за отблъскване на комари, мухи и дори мравки. Колкото е по-остър аромата, толкова по-малко вредители ще има в градината. Може да я засадите в саксии, близо до входа на къщата, където ви е под ръка, в случай че искате да сложите листо в чая си. Дори може да изсушите листа за вкъщи, като натурално средство срещу вредители.

9. Агератум

Агератум

Това красиво едногодишно растение образува големи цветни легла, и затова е подходящо за отглеждане в контейнери.То съдържа кумарин – химикал, който отблъсква комарите, но също така е отровен, ако се погълне от домашни любимци или хора. Цветовете, обаче, са уникално красиви!

10. Градински чай (салвия)

Градински чай

Ако обичате да се събирате вечер край огнището в двора, тогава засадете градински чай наблизо. Когато запалите огън, хвърлете част от растението в него и земната му миризма ще отблъсне всички вредители от мястото. Градинският чай може да се суши и да се използва в домашни условия със същата цел.

11. Декоративен лук (алиум)

Декоративен лук

Тези луковици, които включват чесън и лук, изпускат силен аромат, който комарите не харесват. И получавате бонус – цветето с най-бухнал и причудлив цвят, във формата на глобус, който сякаш се рее на върха на дълги стройни стъбла!