Полезни съвети

Многопластово засаждане – как се прави

Създаването на пластове е съществена част от „подправянето“ на градината. Добавянето на фин слой аромат към всеки продукт, който пускате в тенджерата, подобрява цялостния вкус на ястието и му придава превъзходен финален аромат. Създаването на многопластова градина има подобна цел – гледката гали окото, като същевременно засилва други аспекти на градината ( например – открояването на сезоните).

Засаждането на пластове не е нещо ново. Идеята съществува още от времето, когато човечеството започва да обработва градински пространства както за удоволствие, така и за производителност. Процесът изисква планиране и отнема време, той като дворът трябва да се запълни, но ефектът е поразителен по всяко време на годината. При многопластовото засаждане вие, всъщност, се възползвате от характерните белези на всяко растение, създавайки едно истинско произведение на изкуството.

За да създадете наистина красива многопластова градина е добре да помислите за почвата – дали тя отговаря на нуждите на растенията, които искате да засадите, както и да си представите ефекта, който искате да постигнете. С други думи – съставете си план.

Първото нещо, което трябва да имате предвид са  границите. Това включва стени, огради, пътеки, постройки и други конструкции. Използването на характеристиките на твърдия пейзаж (или хардскейп, става дума за елементи, изградени от човека – каменни стени, градински плочки и др.) за подчертаване на природните аспекти на градината е част от вертикалното наслояване. Това може да означава да пуснете пълзящ клематис по стената на къщата или, пък, да си сложите пергола (тип арка), по която се извиват ароматни рози, за да отделите декоративните от зеленчуковите зони в пейзажа. Освен, че създава стилна красота, разграничаването ви помага да предвидите реалните площи за засаждане, а оттук – да помислите от какъв тип инсталации се нуждаете, за допълните визията.

Вертикалното наслояване ви позволява да създадете и сенчести градини, легла за вечнозелени растения и дори сухолюбиви пейзажни зони (ксерискейпинг).

Следващият слой са дърветата и храстите, и имайте предвид, че изглеждат по-привлекателни, когато са засадени в групи, а не изправени в редица, подобно на стражи.

Идва ред на средните по размер и по-малки растения. Всяко едно си има своя уникална форма, и „разказва“ различна история с напредването на сезоните. Освен че си избирате вида за всяка област от пейзажа, трябва да помислите и къде да го засадите. Тук  е добре да вземете под внимание размера, сезонността, формата и функцията на всяко растение.

Когато обмисляте създаване на пластове с растения, е важен хоризонталният изглед. В многогодишната градина може да има растения с височина 1.5 м., както и такива с размера на мащерката (40 см), и всичко между тях. Но би било безсмислено да засадите, например, мащерка зад високо растение, което би ви попречило да шпионирате разпръскването на пухкавите розово-лилави цветове на билката по земята.

Успешно постигнатият хоризонтален многопластов пейзаж придава на градинското легло зрял, завършен вид. Всичко зависи от засаждането на по-ниски растения, които да могат да се докосват едни други, когато цъфтят, имитирайки цветно море, полюшвано от вятъра.

И не забравяйте – дворът е многопластов, тогава, когато най-високите растения се намират в най-отдалечената точка на полезрението, последвани от тези, които са средни по размер и накрая – предните редици се заемат от най-малките.

Източник: GardeningKnowhow

Любопитно

Розова приказка: градината на принцеса Грейс в Монако

Снимка на принцеса Грейс

В новата ни рубрика ще ви представим най-известните паркове с рози в света, започваме от Лазурният бряг . . . → Прочети още от Розова приказка: градината на принцеса Грейс в Монако

Любопитно

Тайните на „Къщата с водните лилии“

Разкриваме ви очарователни, малко известни, факти от най-горещата оранжерия на Кралската ботаническа градина в Кю, Англия . . . → Прочети още от Тайните на „Къщата с водните лилии“

Полезни съвети

10 растения, които цъфтят през лятото

Някои цветя, като мушкатото (geraniums, pelargonium), са многогодишни растения, които се третират като едногодишни, и се нуждаят от защита през студените зимни дни. Други са твърдо едногодишни, и като такива, могат да бъдат засаждани директно навън. Почти всички летни растения могат да бъдат отгледани от семена, макар че често, това е свързано с много работа – от покълването до преместването на малкия разсад в по-голяма саксия. . . . → Прочети още от 10 растения, които цъфтят през лятото

Любопитно | Полезни съвети

11 растения, които гонят комарите

Те са красиви, много от тях миришат невероятно, но най-вече – държат надалеч досадните насекоми. . . . → Прочети още от 11 растения, които гонят комарите

Полезни съвети

Защо през есента?

През годината има два периода, подходящи за извършване на активни промени в градината – това са пролетта и есента. Пролетта мина отдавна и след горещите летни месеци, с по-хладното есенно време, отново идва период, в който можем да оправим двора си. Сега можем спокойно – да пресаждаме, зсаждаме, подрязваме, да ремонтираме или изграждаме нови тревни площи, да решим проблемът с напояването за следващата година. . . . → Прочети още от Защо през есента?

Полезни съвети

Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Лигуструмът, популярно наричан “птиче грозде” е невзрачен храст с безлични цветове и ситни листенца, но е най-често използваното растение за жив плет. Ligustrum ovalifolium (най-популярната му форма) е полу-вечно зелен храст. Изключително жизнено, непретенциозно и бързорастящо растение. Ако го оставим дълго неподрязвано може да стигне и размерите на дърво – 3 и повече метра височина. . . . → Прочети още от Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Полезни съвети | Сезонни грижи за двора

Пролетни грижи за тревния килим

Колкото и да не ни се вярва, гледайки през прозореца лютата зима, но съвсем скоро ще се наложи да положим първите грижи за градината. С отдръпването на снежните преспи, пред нас ще се покаже една жълта, суха раздърпана ливада. Трудно можем да си представим, че тя има нещо общо със равния, зелен тревен килим, който имахме през изминалото лято. . . . → Прочети още от Пролетни грижи за тревния килим

Полезни съвети

Кокичето – поздрав от пролетта

Кокиче (Galanthus)

Дългата и люта зима все още е в разгара си. От месеци не сме виждали нищо освен кал и сняг и може би точно затова започна да ни дотяга. Рано е още за пролетно настроение, но започнахме да се оглеждаме с надеждата да зърнем поне най-малкия намек, че пролетта някога ще дойде. И наистина, ако сме упорити вече може да го открием тук-там – срамежливо, едва показало малките си листенца изпод калта и недоизчистените преспи – кокичето. . . . → Прочети още от Кокичето – поздрав от пролетта

Полезни съвети

Живият плет

Живия плет – Безспорна е ползата на живия плет в градината. Той може да оформи двора, може да ни скрие от любопитни очи, може да да замести тухлена и бетонова стена, да омекоти строгите форми, да придаде на градината спретнат и поддържан вид. . . . → Прочети още от Живият плет