Полезни съвети

Защо през есента?

През годината има два периода, подходящи за извършване на активни промени в градината – това са пролетта и есента. Пролетта мина отдавна и след горещите летни месеци, с по-хладното есенно време, отново идва период, в който можем да оправим двора си. Сега можем спокойно – да пресаждаме, зсаждаме, подрязваме, да ремонтираме или изграждаме нови тревни площи, да решим проблемът с напояването за следващата година.

За изграждане на нови тревни площи

Есента /септември, октомври и голяма част от ноември/ е много добро време да изградим тревен килим.

  • Тревата е житно растение – подобно на житото в земеделието, ако засеем през есента, напролет започва буен растеж. През зимата семената натрупват влага, набъбват. В резултат от честото замръзване и размразяване на почвата се вкопават дълбоко в почвата, в резултат от което напролет се формира по-устойчив тревен килим.
  • Няма плевели – повечето превели се развиват през пролетта. Когато засеем тревни площи есен, между новата трева не поникват почти никакви бурени.
  • Затревяване с чимове – ако искаме бърз ефект, можем направо да положим чимове и ще имаме готова морава веднага. През есента рискът от изсъхване и неприхващане на тревен чим е минимален, дори и без интензивно поливане.

За съществуващи тревни площи

  • Да аерираме тревния килим – да извадим от тревата нападалите през сезона мъртви стръкчета от окосена трава, които с времето се натрупват и започват да задушават живата. Това се прави с аератор – ръчен или механизиран.
  • Да наторим – тори се през септември и октомври с комбиниран тор, съдържащ основните хранителни елементи за растенията – азот, фосфор и калий. През ноември се тори еднократно с тор, съдържащ основно фосфор.
  • Да подсеем с допълнително семе редки участъци

За засаждане и пресаждане на растения

Есента е най-подходящия сезон за засаждане на растения.

  • По-хладното време – рискът от изсъхване на нови растения е почти нулев.
  • Растенията заспиват – особено през късната есен вегетацията спира напълно. Това е много благоприятно за прихващането на засадени растения – дървета и храсти. През този период може да се засажда дори „на гол корен”.

Да изградим поливна система през есента

Ние от опит знаем, че когато се прави поливна система винаги почвата върху каналите, в които сме положили тръбите сляга и се получават по-ниски участъци в тревния килим. Ако изградим система за напояване още през есента, почвата по каналите ще слегне през зимата и напролет само трябва да допълним с почва и да дозасеем.

Когато поливната система е готова от есента, няма нужда напрполет да копаем , да нараняваме тревата и разнасяме кал из двора. Ще можем да се наслаждаваме на бурно растящия, зелен и красив тревен килим.

Полезни съвети

Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Лигуструмът, популярно наричан „птиче грозде“ е невзрачен храст с безлични цветове и ситни листенца, но е най-често използваното растение за жив плет. Ligustrum ovalifolium (най-популярната му форма) е полу-вечно зелен храст. Изключително жизнено, непретенциозно и бързорастящо растение. Ако го оставим дълго неподрязвано може да стигне и размерите на дърво – 3 и повече метра височина. . . . → Прочети още от Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Полезни съвети | Сезонни грижи за двора

Пролетни грижи за тревния килим

Колкото и да не ни се вярва, гледайки през прозореца лютата зима, но съвсем скоро ще се наложи да положим първите грижи за градината. С отдръпването на снежните преспи, пред нас ще се покаже една жълта, суха раздърпана ливада. Трудно можем да си представим, че тя има нещо общо със равния, зелен тревен килим, който имахме през изминалото лято. . . . → Прочети още от Пролетни грижи за тревния килим

Полезни съвети

Кокичето – поздрав от пролетта

Кокиче (Galanthus)

Дългата и люта зима все още е в разгара си. От месеци не сме виждали нищо освен кал и сняг и може би точно затова започна да ни дотяга. Рано е още за пролетно настроение, но започнахме да се оглеждаме с надеждата да зърнем поне най-малкия намек, че пролетта някога ще дойде. И наистина, ако сме упорити вече може да го открием тук-там – срамежливо, едва показало малките си листенца изпод калта и недоизчистените преспи – кокичето. . . . → Прочети още от Кокичето – поздрав от пролетта

Полезни съвети

Живият плет

Живия плет – Безспорна е ползата на живия плет в градината. Той може да оформи двора, може да ни скрие от любопитни очи, може да да замести тухлена и бетонова стена, да омекоти строгите форми, да придаде на градината спретнат и поддържан вид. . . . → Прочети още от Живият плет

Полезни съвети

Хортензията – сенчестата царица (Hydrangea)

Със своите едри и гъсти цветове, хортензията е едно почти незаменимо цветно решение за градината. Нежната и красота внася живот и да оцветява сенчестите кътчета на двора. Да, съществуват и други сенколюбиви красавци, но повечето не могат дори да се доближат по ефектност до пищната, гъста и наситена форма и цвят на хортензията. . . . → Прочети още от Хортензията – сенчестата царица (Hydrangea)

Любопитно | Новини

Flower Shell засажда цветя с пушка

Патрони Flower Shell

Пер Кромуел, който работи с шведската маркетингова агенция Studio Total, е измислил идеалният начин да актуализира концепцията “да изковем от мечовете плугове” за съвременната епоха. Неговите Flower Shell патрони за пушка 12 калибър превръщат оръжието от разрушителен в животворящ и творчески инструмент. . . . → Прочети още от Flower Shell засажда цветя с пушка

Полезни съвети

Юка – гостенка от пустинята

Юка (Yucca)

Искаме да добавим в градината си късче екзотика, тропически пищна красота? Да, възможно е, ще извадим в градината старата палма от хола. Повечето растения с такава визия са нежни и разглезени аристократи. Да, развиват се добре през топлите дни от годината, но зимата зиморничаво се свиват и трябва да приберем на топло. Има, обаче едно растение, което се вписва в нашите представи за екзотична визия, а едновременно с това е извънредно устойчиво и непретенциозно към нашия изпълнен с крайности климат. Това е юката. . . . → Прочети още от Юка – гостенка от пустинята

Направи си сам | Полезни съвети

Системи с водна мъгла за охлаждане на открито

„Бате, да ме заплюеш, ако ме видиш лятото на сянка“, казало циганчето, треперейки през един студен февруарски ден. Да, не е трудно да ни споходят такива мисли, когато навън е минус пет. Точно след три месеца, обаче студената зима започва да ни се струва толкова далечна и нереална. Лятото е любим сезон за всички. Топло е, всичко цъфти градините ни се показват в цялата си красота. През летните месеци се стремим да прекарваме, колкото може повече време на открито – в градината, на терасата, в беседки, в заведенията. Доста често, обаче летните жеги развалят удоволствието ни, не ни позволява да се наслаждаваме на предимствата на лятото, дори и в най-горещите и задушни дни направо ни прогонват от любимите ни кътчета. Принудени сме да се търсим спасение на закрито, да се заключваме вътре – при климатиците. . . . → Прочети още от Системи с водна мъгла за охлаждане на открито

Полезни съвети

Филаделфус – нежното, бяло удоволствие в градината

Филаделфус (Filadelfus)

Още е зима, навън е сиво и монотонно, подозирам, че Малък Сечко тепърва ще ни ядосва, а вече започваме да мечтаем за цъфтящата и жизнена пролет. Затова, в опит да заредим малко топло и слънчево настроение, в тази статия ще разгледаме едно типично пролетно растение – Филаделфусът. Популярното му име – „булчинско цвете“ – говори за красота му, едновременно нежена, бяла, но и пищна, натруфена, като булка. . . . → Прочети още от Филаделфус – нежното, бяло удоволствие в градината