Любопитно

Тайните на „Къщата с водните лилии“

Разкриваме ви очарователни, малко известни, факти от най-горещата оранжерия на Кралската ботаническа градина в Кю, Англия

Рекордна ширина

„Къщата с водните лилии“ в Кралската ботаническа градина в Кю (Кю Гардънс) отваря врати през 1852 г. По онова време сградата е най-широката едноетажна оранжерия в света, и има защо – това е домът на невероятната гигантска водна лилия Victoria amazonica.

„Къщата с водните лилии“ в Кралската ботаническа градина в Кю (Кю Гардънс)

Изумителното растение, кръстено на кралица Виктория (1819-1901), е най-голямото от всички водни лилии с огромни кръгли листа, които, колкото и невероятно да звучи, са достатъчно здрави, за да издържат тежестта на 4-5 годишно дете. В момента, Victoria amazonica живее в консерваторията на принцесата на Уелс.

Тук е мястото да споменем, че същата лилия някога се е помещавала и в специално построена оранжерия в парк-музей Врана, но за съжаление, по време на бомбардировки през Втората световна война (1939-1945) оранжерията е разрушена, а съдбата на водната лилия остава неясна.

В момента, в „къщата с водните лилии“ в Кю Гардънс ще откриете водната лилия „Санта Круз (Victoria cruziana), която се отглежда от семена всяка година, заедно с други видове водни лилии, свещеният лотус и тропически водни растения.

Най-малката водна лилия в света (Nymphaea thermarum)

Този вид вече не се среща в природата. Повече от 50 бройки от тези миниатюрни растения, обаче, растат в Къщата с водните лилии“. Видът, първоначално открит само в Руанда, е спасен от пълно изчезване, благодарение на усилията на градинарите от Кю Гардънс, които намират начин как да размножават растението.

Катерачи, предизвикващи хаос

Някои от алпинистите в оранжерията, излизат извън контрол, като например бутилковите кратунки (Lagenaria siceraria), горчиви кратунки (Momordica charantia), и луфа (Luffa cylindrica).

По време на растеж, тези немирници, понякога, бягат през пролуките на покрива и започват да растат свободно извън къщата.

Тропически температури

„Къщата с водните лилии“ е най-горещия и влажен парник в Кю Гардънс.

Минималната температура вътре е 20°C и се поддържа от тръби, по които тече топла вода, монтирани по пода.

Тази площ от 225 кв. м. се затопля много бързо, когато времето навън е топло и слънчево.

Голямото кръгло езеро в средата на къщата, поддържа ниво но влажност около 50%. Тръбите с топла вода, които обграждат езерото, подгряват водата в него до 28°C – идеалната температура за процъфтяване на гигантската водна лилия.

Уникални за Кю Гардънс

Стъклената къща е дом на два подвида водни лилии Nymphaea, създадени в Кю – Nymphaea „Kew’s Stowaway Blues“ и „Kew’s Kabuki“. И двата вида виреят само в Кю.

Нови за науката

Водна лилия Nymphaea kimberleyensis
Nymphaea kimberleyensis

Водната лилия Nymphaea kimberleyensis, която се счита за нов вид, е показана за пръв път тази година. Тя е една от най-големите цъфтящи водни лилии в света. Цветовете и достигат диаметър до 40 см.

Борбата с листните въшки

Контролирането на популацията на листните въшки може да бъде истинско предизвикателство тук. Специалистите се стремят да използват възможно на-малко химикали и предпочитат биоконтрола – малки гупи (декоративни риби) в езерото, които се хранят с плаващите насекоми.

Не може да посетите „Къщата с водните лилии“ през зимата, защото е затворена за почистване, както на самата постройка, така и и освежаване на растителните видове.

Източник: www.kew.org

Полезни съвети

10 растения, които цъфтят през лятото

Някои цветя, като мушкатото (geraniums, pelargonium), са многогодишни растения, които се третират като едногодишни, и се нуждаят от защита през студените зимни дни. Други са твърдо едногодишни, и като такива, могат да бъдат засаждани директно навън. Почти всички летни растения могат да бъдат отгледани от семена, макар че често, това е свързано с много работа – от покълването до преместването на малкия разсад в по-голяма саксия. . . . → Прочети още от 10 растения, които цъфтят през лятото

Любопитно | Полезни съвети

11 растения, които гонят комарите

Те са красиви, много от тях миришат невероятно, но най-вече – държат надалеч досадните насекоми. . . . → Прочети още от 11 растения, които гонят комарите

Полезни съвети

Защо през есента?

През годината има два периода, подходящи за извършване на активни промени в градината – това са пролетта и есента. Пролетта мина отдавна и след горещите летни месеци, с по-хладното есенно време, отново идва период, в който можем да оправим двора си. Сега можем спокойно – да пресаждаме, зсаждаме, подрязваме, да ремонтираме или изграждаме нови тревни площи, да решим проблемът с напояването за следващата година. . . . → Прочети още от Защо през есента?

Полезни съвети

Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Лигуструмът, популярно наричан „птиче грозде“ е невзрачен храст с безлични цветове и ситни листенца, но е най-често използваното растение за жив плет. Ligustrum ovalifolium (най-популярната му форма) е полу-вечно зелен храст. Изключително жизнено, непретенциозно и бързорастящо растение. Ако го оставим дълго неподрязвано може да стигне и размерите на дърво – 3 и повече метра височина. . . . → Прочети още от Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Полезни съвети | Сезонни грижи за двора

Пролетни грижи за тревния килим

Колкото и да не ни се вярва, гледайки през прозореца лютата зима, но съвсем скоро ще се наложи да положим първите грижи за градината. С отдръпването на снежните преспи, пред нас ще се покаже една жълта, суха раздърпана ливада. Трудно можем да си представим, че тя има нещо общо със равния, зелен тревен килим, който имахме през изминалото лято. . . . → Прочети още от Пролетни грижи за тревния килим

Полезни съвети

Кокичето – поздрав от пролетта

Кокиче (Galanthus)

Дългата и люта зима все още е в разгара си. От месеци не сме виждали нищо освен кал и сняг и може би точно затова започна да ни дотяга. Рано е още за пролетно настроение, но започнахме да се оглеждаме с надеждата да зърнем поне най-малкия намек, че пролетта някога ще дойде. И наистина, ако сме упорити вече може да го открием тук-там – срамежливо, едва показало малките си листенца изпод калта и недоизчистените преспи – кокичето. . . . → Прочети още от Кокичето – поздрав от пролетта

Полезни съвети

Живият плет

Живия плет – Безспорна е ползата на живия плет в градината. Той може да оформи двора, може да ни скрие от любопитни очи, може да да замести тухлена и бетонова стена, да омекоти строгите форми, да придаде на градината спретнат и поддържан вид. . . . → Прочети още от Живият плет

Полезни съвети

Хортензията – сенчестата царица (Hydrangea)

Със своите едри и гъсти цветове, хортензията е едно почти незаменимо цветно решение за градината. Нежната и красота внася живот и да оцветява сенчестите кътчета на двора. Да, съществуват и други сенколюбиви красавци, но повечето не могат дори да се доближат по ефектност до пищната, гъста и наситена форма и цвят на хортензията. . . . → Прочети още от Хортензията – сенчестата царица (Hydrangea)

Любопитно | Новини

Flower Shell засажда цветя с пушка

Патрони Flower Shell

Пер Кромуел, който работи с шведската маркетингова агенция Studio Total, е измислил идеалният начин да актуализира концепцията “да изковем от мечовете плугове” за съвременната епоха. Неговите Flower Shell патрони за пушка 12 калибър превръщат оръжието от разрушителен в животворящ и творчески инструмент. . . . → Прочети още от Flower Shell засажда цветя с пушка