Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Да си направим кът за подправки

Все по-актуална през последните години е тенденцията градината ни, освен декоративни, да има и някои практични функции. Все повече хора се замислят над алтернативата да отделят място от градината, което да оформят като кът за подправки. Да, винаги можем да си купим чубрица или мента от магазина, но друго си е да излезем на двора и да си ги наберем.

Къде? Мястото на къта за подправки трябва да е в края на градината, в някой ъгъл, покрай ограда или като преход между декоративната и зеленчуковата градина (ако имаме такава). В никакъв случай, обаче, не трябва да е на сянка, защото повечето подправки са светлолюбиви. Трябва да е на лесно достъпно място, за да можем да го ползваме.

Как? Кътът с подправки, освен практичен, за да се впише в декоративната ни градина, трябва да е красив или поне подреден. Добре е да го оградим с ниска оградка – може да е дървена, от ковано желязо или пък по-семплият, но пък по-романтичен вариант – с камъни, тухли, стари турски керемиди или с набити в земята дървени пънчета. Избягвайте пластмаса или цимент. Формата трябва да е неправилна. Едно петно с подправки с квадратна форма би имало прекалено строг, прекалено практичен вид.

с. Пожарево - оформяне на кът за подправки
Не винаги можем да избегнем напълно цимента и тежките настилки, но това не бива да ни отказва от удоволствието да притежаваме практичен и красив кът със свежи подправки в двора си

Различните видове подправки трябва да са отделени едни от други, дори препоръчваме някои видове (но не всички) да се отделят с вътрешни преградки. Добре би било те да са по-ниски, малки и от различен материал от основната ограда. Друг вариант е да разпръснем 2-3 средно големи камъка между различните подправки. За по-голям контраст, можем да засадим в съседство подправки, които имат различна окраска и форма на листата, например розмарин до мента.  Ниските подправки отпред, високите – отзад.

Какво да засадим? Както казахме по-горе, кътът за подправки, трябва да е практичен, но и красив. За това може да съчетаем различни  видове, практични и традиционни, като магданоз, копър, джоджен, мента, чубрица, девисил; не толкова традиционни, като риган, босилек, лавандула, както и растения, които почти нямат практическа стойност, но пък са красиви, като градински чай, див лук, декоративно зеле, тикви или кратунки. Препоръчваме дори между подправките да сложим и някоя керамична саксия с красиво цвете, например кичесто мушкато.

И последно: Не садете всички подправки, които знаете и намерите. Кътът трябва да включва не повече от 6 до 8 вида.