Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Голият охлюв – досадният гост

Голият охлюв е чест гост във всяка градина

Голият охлюв е чест, неканен гост във всяка градина. Лошата новина е, че остава задълго – през по-голямата част от годината и изяждат цялата храна за купона. Хапват бързо и на практика от всичко – за минути могат да унищожат надземната част на повечето млади растения. На всичкото отгоре стои и до късно – активен е най-вече по тъмно, особено когато е влажно. Покрива се само в горещо и сухо време – заравя се в земята, за да не се дехидратира.

Решението

Органичен вариант

Изгонете го – излезте навън през нощта с фенерче и събирайте голите охлюви на ръка. Заложете и капани по краищата на градината – например кори от половин портокал или грейпфрут обърнати наопъки. Охлювите ще се скрият под тях през деня, за да ги съберете лесно вечерта. Закопайте плитки чаши с бира или мляко в земята – нека ръбовете им останат малко над нивото на почвата, за да не падат вътре и бръмбарите, които са естествен враг на голия охлюв. Поддържайте градината чиста и подредена – охлювите обичат да се крият под растителни остатъци. Увийте медна лента по ръбовете на уязвимите саксийни растения. От ранна пролет до късна есен, помислете за използването на средства за биологичен контрол, например субстанцията Nemaslug (съдържа хищните нематоди Phasmarhabditis Hermafrodit, които убиват голите охлюви като остават абсолютно безвредни за хората и околната среда).

Химически вариант

Има широка гама препарати – тези, които съдържат алуминиев сулфат са по-малко токсични за домашните любимци и останалите живи организми, отколкото тези с металдехид. И в двата случая пестеливо разпръскване върху засегнатите площи ще свърши работа. Събирайте телата на следващата сутрин.