Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Грозните чаровници

В представите ни дърветата в градината винаги са с идеална форма – с права, изправена симетрична корона и стебло, винаги с ясно изразен централен връх, устремен към небето. Така тези солитери хармонично се вписват в идиличния вид на градината ни, придават обем, служат за фон на по-малките растения. Понякога, обаче хора с по-нестандартно мислене, биха се запитали: „Не прекаляваме ли с идиличната визия, с хармонията, няма ли да бъде по-интересно да сложим и нещо криво, ей така за разнообразие?”. Пък даже, на фона на кривото и асиметричното, правилното би изглеждало още по-правилно, красивото – още по-красиво.

Ами да, има цял куп решения в тази насока и то доста по-впечатляващи от „баналната” плачеща върба. С годините са селектирани толкова нестандартни форми растения, толкова извити и чак фрапиращо криви, усукани, някои чак лежащи на земята, че трудно бихме ги свързали с „нормалните” им роднини. Ако се чудите как да ги разпознаете из латинските имена в дебелите каталози на градинските центрове и разсадниците, има една проста хитринка – оглеждайте се за думата „Pendula”. С тази дума се свързват растения с плачеща, наклонена, изкривена форма. Наистина тези нестандартни дървета са доста по-скъпи от класическите си събратя, но си струва.

Примери

Плачещи широколистни

Плачещ ясен

Плачещ ясен

Плачеща бреза

Плачеща бреза

Плачещ бук

Плачещ бук

Още по-впечатляващи са плачещите форми на иглолистните

Плачещ смърч

Плачещ смърч

Плачещ Ливански кедър

Плачещ ливански кедър

Плачещ сребрист смърч – един пример за дърво с форма, която толкова се различава от класическата, че го наистина трудно разпознаваемо

Плачещ сребрист смърч

Плачещ сръбски смърч – нали не си мислите, че дървото се е огънало заради гълъба, който е кацнал на върха?

Плачещ сръбски смърч

Плачещ бор

Плачещ бор