Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Японски нокът (Орлови нокти)

Продължаваме темата за красивите увивни растения за вертикално озеленяване. След дивата лоза, другият много подходящ за тази цел вид е Японският нокът или Орловите нокти (Lonicera japonica).

Японски нокът - (Lonicera Japonica)

Както личи от името му, Японският нокът произхожда от далечна Япония. Стъблата му са дълги до 6 м., кухи са, чупливи и са покрити с кафява кора. Листата са гладки, продълговати, овални, тъмно зелени. Предпочита влажни, плодородни почви, местоположение – слънце или полу-сянка. Използва се в озеленяването за покриване на огради, перголи, стени.

Това увивно растение има някои плюсове, но и минуси в сравнение с дивата лоза:

Плюсове:

  1. Вечнозелено растение е, въпреки, че ако не е разположена на завет, през зимата листата й частично опадат или покафеняват. На пролет бързо се раззеленяна.
  2. Има много по-ефектен цъфтеж и много силен аромат. Цъфти от юни до септември с бели или жълти, лилави или червени цветове, наподобяващи на фунийки. И плюс и минус е фактът, че ароматът привлича пчелите.
  3. Има лечебни свойства – в китайската медицина се приема за средство за предпазване от грип, прочистване на организма от токсини, дори за лечение на пневмонии. От цветовете се приготвя чай.
  4. Идеален вариант за озеленяване в полу-сенчести кътове на градината.
  5. Много лесно се размножава – бързо се вкоренява от резници, но това важи и за дивата лоза

Минуси:

  1. Расте доста бързо, но не може да се сравнява с агресивното нарастване нито с размерите, които може да достигне дивата лоза. Това не е точно минус, особено след няколко години. Дори трябва да се ограничава, защото може да се разпространи чрез изпражненията на птиците, които обичат да похапват плодовете му. Затова е добре да ги обираме, още преди да узреят.
  2. Трябва да се подрязва след цъфтежа, защото бързо се разпространява, а и с разрастването си постепенно губи формата си и отдолу се оголва.
  3. Листата му нямат специфична есенна окраска.