Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Синдромът на изчезналите пчели

Синдромът на изчезналите пчели

Aлергичен съм към отровата на осите и пчелите. Затова ми направи впечатление, че през лятото на 2010 г. се оглеждах значително по рядко за малките „досадници“. Припомних си го и наскоро, когато от Съюза на пчеларите, подобно на техни колеги от други държави, алармираха, че голям брой пчелни кошери са мистериозно опразнени.

Досадни за мен, пчелите играят важна роля в поддържането на биологичното равновесие и в земеделието. От тях зависи опрашването на много растителни видове, сред които овощни дървета (ябълки, праскови, череши, вишни), бадеми, много зеленчуци, плодни храсти и др. В много страни се практикува преместването на пчелните кошери в близост до полета, които цъфтят, за да се подпомогне опрашването.

През последните месеци десетки хиляди кошери по цял свят, включително и у нас са открити изоставени от техните обитатели. В тях били намерени само царицата и малките насекоми. Милиарди пчели-работници са изчезнали безследно и учени от САЩ, Южна Америка и Европа се опитват да открият причините за странното явление. Някои от тях предлагат обяснението, че излъчванията на мобилните телкомуникационни мрежи объркват ориентацията на насекомите и те не могат да намерят обратния път към „дома“. Други предполагат, че за гибелта им са виновни пестицидите, с които се пръскат огромни площи обработваеми земи. Опитни пчелари, обаче, оборват тази теория. Те казват, че ако това беше така пчелите нямаше да изчезнат, а просто щяха да изпопадат мъртви около кошерите.

Регистриран факт е и че подобни резки промени в броя на пчелите не са прецедент. Мистериозни масови изчезвания са регистрирани неведнъж, включително и в края на XIX в. Днес данните сочат, че между 30 и 80% от популациите в САЩ, Европа и други части на света са засегнати от феномена. Регистрира се намаляване броя и на други видове насекоми като оси, мухи и скакалци.