Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Защо през есента?

През годината има два периода, подходящи за извършване на активни промени в градината – това са пролетта и есента. Пролетта мина отдавна и след горещите летни месеци, с по-хладното есенно време, отново идва период, в който можем да оправим двора си. Сега можем спокойно – да пресаждаме, зсаждаме, подрязваме, да ремонтираме или изграждаме нови тревни площи, да решим проблемът с напояването за следващата година.

За изграждане на нови тревни площи

Есента /септември, октомври и голяма част от ноември/ е много добро време да изградим тревен килим.

  • Тревата е житно растение – подобно на житото в земеделието, ако засеем през есента, напролет започва буен растеж. През зимата семената натрупват влага, набъбват. В резултат от честото замръзване и размразяване на почвата се вкопават дълбоко в почвата, в резултат от което напролет се формира по-устойчив тревен килим.
  • Няма плевели – повечето превели се развиват през пролетта. Когато засеем тревни площи есен, между новата трева не поникват почти никакви бурени.
  • Затревяване с чимове – ако искаме бърз ефект, можем направо да положим чимове и ще имаме готова морава веднага. През есента рискът от изсъхване и неприхващане на тревен чим е минимален, дори и без интензивно поливане.

За съществуващи тревни площи

  • Да аерираме тревния килим – да извадим от тревата нападалите през сезона мъртви стръкчета от окосена трава, които с времето се натрупват и започват да задушават живата. Това се прави с аератор – ръчен или механизиран.
  • Да наторим – тори се през септември и октомври с комбиниран тор, съдържащ основните хранителни елементи за растенията – азот, фосфор и калий. През ноември се тори еднократно с тор, съдържащ основно фосфор.
  • Да подсеем с допълнително семе редки участъци

За засаждане и пресаждане на растения

Есента е най-подходящия сезон за засаждане на растения.

  • По-хладното време – рискът от изсъхване на нови растения е почти нулев.
  • Растенията заспиват – особено през късната есен вегетацията спира напълно. Това е много благоприятно за прихващането на засадени растения – дървета и храсти. През този период може да се засажда дори „на гол корен”.

Да изградим поливна система през есента

Ние от опит знаем, че когато се прави поливна система винаги почвата върху каналите, в които сме положили тръбите сляга и се получават по-ниски участъци в тревния килим. Ако изградим система за напояване още през есента, почвата по каналите ще слегне през зимата и напролет само трябва да допълним с почва и да дозасеем.

Когато поливната система е готова от есента, няма нужда напрполет да копаем , да нараняваме тревата и разнасяме кал из двора. Ще можем да се наслаждаваме на бурно растящия, зелен и красив тревен килим.