Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

10 растения, които цъфтят през лятото

Някои са едногодишни, други многогодишни, но всички те образуват красиви цветни лехи

Някои цветя, като мушкатото (geraniums, pelargonium), са многогодишни растения, които се третират като едногодишни, и се нуждаят от защита през студените зимни дни. Други са твърдо едногодишни, и като такива, могат да бъдат засаждани директно навън. Почти всички летни растения могат да бъдат отгледани от семена, макар че често, това е свързано с много работа – от покълването до преместването на малкия разсад в по-голяма саксия. Ако нямате време или място за отглеждане на разсад, защо не опитате някои от нашите цветни предложения – те могат и да не бъдат разсаждани и образуват красиви цветни лехи:

1. Бегония

Близък план на оранжево-жълтите цветове на бегония
Бегония

Едно от най-многофункционалните, едногодишни летни растения, бегонията е обичана, заради големите й и разнообразни цветове, и способността й да вирее, както на слънце, така и на сянка. Цъфтейки през цялото лято, та чак до първите студове, растението може да се отглежда изправено или полегнало, подходящо е за бордюри, висящи саксии и за поставяне до прозорци.

2. Ароматен декоративен грах

Декоративният грах е едногодишно растение и образува фантастични цветни лехи. Позволете му да се покатери по ограда или мрежа, и ще достигне до 1 м. височина. Също така, може да засадите грах джудже, който да покрие почвата пред цветните лехи и бордюрите. Със своя възхитителен аромат и широка гама от цветове, декоративният грах е чудесно решение за вашата градина през летния сезон.

3. Импатиенс или циганче (в Англия е известно и като „Busy Lizzie“)

Близък план на розовите цветове на импатиенс или циганче, Busy Lizzie
Импатиенс / циганче

Това са невероятно ценни растения, когато става въпрос за по-сенчести лехи и очертаване на граници. Нетърпеливото „циганче“ произвежда огромни, плътни цветове, обагрени в розово, червено, лилаво или бяло. Характеризира се с дълъг и буен цъфтеж и предпочита частична сянка. Образувайки големи разпръскващи се цветове, „заетата Лизи“ е много подходяща  за оформяне на цветни легла и бордюри. Импатиенсът расте и в контейнери, които бързо започват да преливат от  цвят, на който ще се наслаждавате до първите студове. Растението се отглежда като едногодишно или многогодишно.

4. Мушкато

Ярко розови цветове на мушкато в саксии
Мушкато

Мушкатото е често срещан избор, когато става въпрос за цветни лехи, за което си има добра причина. Тези издръжливи, влюбени в слънцето, растения, виреят чудесно в топли и сухи места, и цъфтят през цялото лято. Мушкатото е универсалното растение за цветна леха през лятото и включва, както пълзящи сортове, така и изправени, които се перфектни за лехи, очертаване на граници, засаждане в саксии, както на земята, така и висящи, и за градински обелиски. Основно се цъфтят в розово, бяло и червено, но също и във фини люлякови нюанси, цвят кайсия и наситено бордо.

5. Кученце (антиринум), зейка, лъвска муцунка или хаджийче

Antirrhinum, познат с по-популярното име „кученце“

Тези многогодишни растения са много обичани, заради причудливата им цветна форма и невероятно дългия им период на цъфтеж. Предлагат се в широка гама от ярки цветове и размери – от джуджета, не по-високи от 25 см, до такива с по-големи размери, достигащи до 90 см. По-големите видове добавят височина на лехите и бордюрите, докато джуджетата могат да да се засаждат и в градински контейнери. Ако, пък, търсите специално цветя, които привличат пчели, лъвските муцунки, са добър източник на нектар.

6. Лобелия

Нежните цветове на лобелията образуват прекрасни плътни цветни водопади, ако са спуснати от висящи саксии, или растат изправени, оформящи кантове в градината. Лесни за отглеждане и с период на дълъг цъфтеж, цветовете на лобелията допълват почти всяка цветна леха, а красотата им се откроява още повече, когато са смесени с други висящи растения в саксия. Лобелията обикновено цъфти  в различни нюанси на синьото, лилавото и бялото.  Тя е идеалното решение, ако търсите син акцент в лятната градина. Лобелията е едногодишно растение.

7. Петуния

Петуния
Една от многото цветни окраски на петунията

Със сигурност това е растението с най-вълнуващите цветове! Петуниите са известни със своите големи, във формата на тромпет, цветя, предлагани във фантастичен набор от ярки багрила, включително и раета и пикоте. Тези енергични едногодишни растения, които издържат на открито, освен, ако не е прекалено студено, изглеждат много ефектно, когато се разливат от висящи саксии, сандъци, провесени от тераси и балкони, или просто поставени на прозореца, или, пък, когато са засадени на двора, образувайки цветни лехи и/или очертаващи граници. Някои, като „’Purple Tower“, дори могат да пълзят. Петуниите са особено подходящи, ако искате на наблегнете на лилавия акцент – от сивите оттенъци, през сините, та до силно наситения пурпурен цвят.

8. Рудбекия или ехинацея

Тези многогодишни растения придават здрав и весел облик на цветните лехи в градината, допълвайки ги с огнени акценти, благодарение на своите червени, оранжеви и жълти цветове. Особено подходящи за цветни постели в края на лятото. Ехинацеите цъфтят, като започнат от юли, през целия октомври.

Компактните сортове, като „Rudbeckia Toto“, са отличен избор, за засаждане, както в цветни лехи, така и за външни саксии.

Високите сортове, като „Cherry Brandy“, са подходящи за оформяне на цветни алеи, бордури или да бъдат засадени между трайни насаждения и храсти.

9. Калифорнийски мак

Ярко жълт цвят на калифорнийски мак
Калифорнийски мак

Няма по изпълнен с жизненост цвят от този на калифорнийския мак! Това издръжливо едногодишно растение се засажда директно в почвата на двора, много е подходящо за оформяне на лехи и бордюри и се самозасява, създавайки безпроблемно изливане на цвят, година след година.

Традиционно, цветовете на калифорнийския мак са оранжеви, но напоследък се срещат и нови – розов, червен и цвят праскова. Растението обича бедни и сухи почви, и много слънце. Просто, разпръснете семената на тези саможиви летни цветя, където си пожелаете, и ги оставете да се погрижат сами за себе си.

10. Космос

Това е едногодишно тревисто растение с огромни цветчета, във формата на чинийка, които изникват от стройни и жилави стъбла и са чудесен източник на нектар за пчели и други насекоми. Папратовидната листна маса на космоса добавя текстура към оформянето на лехата е подходяща за непринудена, селски тип, леха или бордюр. Тези приказни летни растения цъфтят предимно в розови, червени и бели цветове. Има и жълт космос („Cosmos sulphureus“) , който се багри в жълто, оранжево или червено. Растението цъфти обилно от средата на лятото до средата на есента.

Източник: thompson-morgan.com
Превод: Здравка Трайкова