Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Форзицията – жълт водопад в двора

Дойде края на март. Дори и най-упоритите традиционалисти вече се замислят да свалят мартениците. Е, в градски условия трудно ще видим щъркел, но можем да спазим поне другото условие – да ги закачим на цъфнало дърво или храст. Толкова рано напролет нямаме много възможности дори и за това, тъй като времето може и да е пролетно, но все още почти нищо не цъфти. И все пак има решение – форзицията – един от най-ранните нетърпеливци сред цъфтящите храсти. Форзицията е изключително ефектна с обилния си ярък цъфтеж, контрастиращ на фона на все още заспалата природа. Този храст цъфти толкова рано – през март и април – че изпреварва дори появата на листата си. И на истина, често можем да видим тънките й клонки отрупани с мартеници.

Форзицията (Forsythia) e храст, достигащ около 2-2,5 метра височина. Произхожда от Северна Америка, но е много разпространен в цяла Европа и България като парково-декоративно растение. Непретенциозен е – вирее на слънце, на полу-сянка, на глинести и на песъкливи почви, издържа и на жега, и на студ, и на суша, дори на заливания с вода. Размножава се лесно – чрез резници наесен. Цветовете са ароматни, предимно в различните нюанси на жълтото, от бледо жълто, до почти оранжево. Листата са дребни, заострени, клонките са тънки, без много разклонения, наведени в краищата. Цъфтежът е толкова обилен, че отдалеч изглежда като жълт водопад.

Форзиция (Forsythia)
Форзицията е изключително ефектна с обилния си ярък цъфтеж

В озеленяването

Форзицията е много разпространен в градската среда храст – засажда се покрай тротоари, булеварди, в парковете. Основното му предимство – ранният цъфтеж – е и основният му недостатък, защото този храст сякаш си „изхабява патроните” много рано – след приключване на цъфтежа през април, после през цялата година гледаме само непретенциозните й клонки. Не е подходяща за вилни дворове, които ползваме предимно лятото, защото когато идем там през май, от цветовете й вече няма и помен. Решението: форзицията да се засажда в група с други цъфтящи храсти, които цъфтят последователно през месеците, за да може през цялата година да имаме цвят в градината си. Форзицията може да се използва и за неформирани живи плетове покрай ограда, покрай улица или алея. Не може да се вписва в строго оформени декоративни групи, защото не обича много подрязване. Затова е добре е да се засажда в по-големи градини или паркове, тъй като за да цъфти обилно, трябва да я оставим да си расте на воля и съвсем предпазливо да я подкастряме след края на цъфтежа.

Внимание, (cамо за алергичните) привлича пчелите!