Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Филаделфус – нежното, бяло удоволствие в градината

Още е зима, навън е сиво и монотонно, подозирам, че Малък Сечко тепърва ще ни ядосва, а вече започваме да мечтаем за цъфтящата и жизнена пролет. Затова, в опит да заредим малко топло и слънчево настроение, в тази статия ще разгледаме едно типично пролетно растение – Филаделфусът. Популярното му име – „булчинско цвете“ – говори за красота му, едновременно нежена, бяла, но и пищна, натруфена, като булка.

Филаделфус (Filadelfus)

Филаделфусът (Philadelphus) е листопаден цъфтящ, декоративен храст. Прекрасно вирее при нашите атмосферни условия. На височина стига е от към един-два метра, но може да достигне при правилно подрязване и подходящи почвени и атмосферни условия до три-четири метра. Филаделфусът обича пряката слънчева светлина, но може да се справя нелошо и на полусянка. Развива се много добре в богати, хумусни почви, издържа на атмосферни замърсявания. Има свойството с корените си да заздравява наклонени терени и скатове. За това се използва, като укрепващо растение в пътното и ж.п. строителството.

Най-красив е през май-юни, когато разцъфва с цялата си красота. Цветовете му са прости, но едри и пищни. Някои свързват ароматът им с този на портокал. Затова често е бъркан с популярния жасмин. Филаделфусът расте бързо, пуска нови издънки със замайваща скорост. Затова може да бъде засаждан в редица през 60-70 см. като жива ограда. Не е подходящ за строго оформяне, но може да придаде на градината ни  по-разчупен вид и да внесе уют. Може да се засажда като единично растение, ако се подрязва правилно – страничните издънки се премахват и това му позволява да достигне по-голяма височина.

Филаделфусът е популярно растение и може да бъде закупен във всеки градински център, особено през пролетта. По-добре, обаче си го намерете и засадете още от есента, за да можете да разчитате, че напролет ще цъфти във вашата градина.