Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Жив плет от лигуструм (птиче грозде)

Да, това е растение, което виждаме много често в паркове и градини, но не му обръщаме внимание. Да, има го почти навсякъде, но повечето хора не знаят за съществуването му. Да, то не е впечатляващо и популярно, не е обект на възхищение и декор за снимки. Въпреки това то е „гръбнакът” на градината. То дава формата, очертава границите, подчертава алеи и входове.

Това е птичето грозде. Само по себеси то е невзрачен храст с безлични цветове и ситни листенца, но е най-често използваното растение за жив плет. Ligustrum ovalifolium (най-популярната му форма) е полу-вечно зелен храст. Изключително жизнено, непретенциозно и бързорастящо растение. Ако го оставим дълго неподрязвано може да стигне и размерите на дърво – 3 и повече метра височина.

Отглеждане

Засажда се пролет и есен, ако използваме разсад „на гол корен”, или през целия сезон, ако използваме контейнерни растения, естествено при осигурено редовно поливане. Вирее добре на слънце и на полу-сянка. На по-плътна сянка също се развива, но почти не се сгъстява. Харесва редовното поливане, но ако няма такова ще оцелее. Просто през летните горещини ще се посбръчка и засъхне, и на есен ще се възстанови. Подрязва се често през пролетта и есента. В горещините можем да го режем също, но само при осигурено обилно поливане. Колкото по-често го режем, толкова по-бързо се разклонява и сгъстява. Ситните му листенца позволява от него  да се оформят изключително правилни и детайлни форми. Птичето грозде е полу-вечно зелено.Това значи, че през зимата листата леко покафеняват и дори при по-студени зими доста се разреждат, но винаги част от тях остават на растението. Напролет следва бързо възстановяване и бурен растеж. Цъфти през юни-юли в бяло, но цветовете му не са нещо впечатляващо. Наесен формира плодове – черни, ситни топчета, които остават и през зимата.

Простото правило е: поливайте и подрязвайте често и ще имате красив жив плет!

Използване

Най-често за жив плет, но от групи растения по 3 или 5 могат да се формират впечатляващи единични групи – оформени като топка или друга геометрична фигура. Естествено за това ще е нужно здраво подрязване.

Плюсове:

  • Евтин е! Най-икономичния начин да си направим жив плет. Ако го садим двуредно, за един линеен метър плет са нужни 8 броя. Можем да го засадим и по-нарядко, но тогава по-бавно ще имаме добре оформен плет. Едно контейнерно растение струва из градинските центрове към 1,30-1,60лв. „На гол корен” са дори по-евтини.
  • Расте много бързо – най-бързия начин да имаме завършен, висок жив плет.
  • Непретенциозен е – вирее във всякакви почви в студ и пек, рядко боледува, прихваща се лесно.
  • Сгъстява бързо при често подрязване и от него може да се направи най-правия жив плет със строги, почти съвършени форми.

Минуси:

  • Няма особено атрактивен вид непосрадствено след засаждането. Обикновено разсадът изглежда като едни рехави, ниски пръчки, като е нужно да мине поне една година, за да започне да изглежда на нещо подобно на жив плет. Много хора нямат търпение да го чакат, оставят го да расте и започват да го подрязват, чак след като достигне желаната височина. Това е груба грешка, защото така няма да сгъсти и ще има клони и листа само отгоре. В ниското ще е гол и рехав.

Бързият му растеж е и плюс, но е и минус, защото изисква често подрязване. Ако искаме живият плет да е равен и добре оформен, особено през пролетта, ще трябва да го режем всяка седмица.