Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Камъни в двора

Могат да са под различна форма – алпинеум, скален кът, скална река или просто съчетание от 2-3 камъка. Има разлика между тях, но най-често им казваме „алпинеум”. И аз ще използвам това сборно наименование.

Камъни в двора

ДАЛИ?

Алпинеумът  е безспорно красиво нещо. Много ефектен и … модерен.  Много хора смятат, че просто трябва да го имат в двора си. Преди да вземем решение да изградим такъв, първото нещо, което трябва да си изясним, дали градината ни има нужда от този декоративен елемент. Вписва ли се изобщо в общия стил на двора ни. Няма ли да стои изолирано,  самоцелно на фона на другата растителност? В някои случаи един алпинеум или би изглеждал не на място, или пък или, ако го има, трябва да бъде оформен по специфичен начин, със специфични камъни и растения.

КАКЪВ?

Този въпрос е свързан с първия. От стила на градината ни зависи, какъв стил да изберем за алпинеума. Видовете могат да са различни – това зависи от камъните, които изберем, от растенията, височината, формата и разположението им. Ако дворът ни е в по-строго оформен стил с рязко оформени, геометрично подстригани растения, може би най-удачен ще е класическият алпинеум – с  изправени варовикови, издълбани от времето и водата камъни, с оскъдна растителност от предимно алпийски тип, ниско оформени растения, иглолистни, сукуленти.

Алпинеуми

За пейзажният  стил градина биха отивали камъни с по-обли или естествени форми.  Растенията може да са широколистни, пак ниски, но по-неоформени, в естествен вид. Традиционната българска градина (ако изобщо решим да внесем каменна група в нея) предполага обли, речни камъни, разположени не като типичен алпинеум, а по-скоро, хоризонтално подредени, като акцент в някоя извивка на двора или пътеката. Растенията са по-семпли – цветя, билки, здравец, чемшир и т.н. В ултрамодерната градина добре се вписва комбинация от 2-3 изправени камъка, които да изпъкват на фона на оскъдна, но много рязко оформена  растителност. Ако каменната група е част от декорацията на декоративно езерце или поток, е добре сред растенията да има различни видове декоративни треви и изобщо видове, които мажем да видим в близост до реките и водоемите в природата.

КЪДЕ?

След като сме си изяснили предишната дилема, следващият важен въпрос е къде да разположим алпинеума в градината си? Безспорно мястото трябва да не е на средата на двора, а по-скоро в ъглите или краищата, покрай някоя извивка на алеята. Разположението  трябва и да е такова, че да се вижда добре от мястото, което обитавате най-често – беседка, барбекю, пейка, стълбище, вход на къщата. Може да е съчетан с изкуствено езерце или поточе. Преценете и мястото слънчево ли е или сенчесто. Повечето от най-ефектните видове растения са светлолюбиви видове.

КАК?

Почвата, която ще използваме не трябва да е много песъчлива, защото с времето ще се отмие от дъждовете. Подходящи са по-тлъстите, дори леко глинести почви. Почвата се натрупва под формата на хълмче, като е добре формата му да не е правилна – може са е леко извита, като бъбрек или изтъняваща в единия край, като сълза. Височината  зависи от вида на алпинеума – по принцип най-често е между 40 и 60 см, но ако ще оформяме каменната група до стълбище или стена, височината може и да е доста по-висока. Имайте предвид, че почвата ще слегне с 15-20 %, затова е добре да я трамбовате или поне отъпчете при нанасянето на всеки слой от 10 см. Ако възвишението е допряно до сграда или ограда е добре, преди да насипем почвата, да сложим изолация.

Има различни видове камъни . Много популярни са варовиковите камъни, естествено деформирани и издълбани от времето и водата, набраздени от улеи, изпъстрени от петна естествен мъх. Можем да си ги купим от някои градински центрове, но по-евтини са по складовете за каменни настилки и облицовки. Неудобното е, че този тип складове са най-често в покрайнините на градовете. За един малък алпинеум не трябват минимум 6-9 камъка. 2-3 трябва да са по-големи. Хубаво е да са различни – 1-2 по-тесни, високи и извити, 1-2 по-плоски, трябва да има и 1-2 тумбести. Добре е размерите им да са различни. Най-често цените им зависят от конкретния камък, като варират от 2-3 лв. за по-малките и обикновените до 10-12 лв. за по-извити и деформирани. Колкото по-неестествена форма има камъкът, толкова е по-скъп.  Разположението на камъните: Това е творческа работа – отделете повечко време, мислете, сложете 2-3, погледнете от далеч, ако се наложи ги разместете, не бързайте. Във високата част е добре да имате 1-2 изправени вертикално с по-продълговата форма, в по-ниските части по-плоските или тумбести камъни. Хубаво е близо до големия камък да има малък, който да се различава по форма. В някои случаи могат да се застъпват едни други. Винаги се старайте по-ефектната страна на камъка (тази с повечето дупки, неравности, мъхове и лишеи) да е видимата страна.  Ако камъните, особено вертикално разположените, трудно стоят в желаната от Вас форма, можете да ги укрепите в основата с малко бетон, който после да прикриете с почва. След първата зима, поради слягането на почвата, някои камъни може и да се поразместят или килната на една страна. Просто ги изправете и укрепете. Следващите години, още повече, след като растенията ги стегнат с корените си, ще са доста по-стабилни.

Облите речни камъни изглеждат по-естествено в градината. Доста по-евтини са, а понякога можем и сами да си ги намерим и съберем от близката река. Правилата за подреждането им са общо-взето същите – голям до малък. При тези камъни можем да си играем и с цветовете – те са с различен оттенък, в зависимост от състава им.

Има и камъни, изкуствено оцветени и оформени – кръгли, квадратни, ярко бели, сини, зелени, наситено черни. Те са подходящи за ултрамодерните градини.

Растенията, които ще използваме, зависят от общия стил на градината ни, а от там – от стила на алпинеума ни. Общото правило е да изберем растения, които не достигат големи размери, които се развиват хоризонтално, почвопокривно. Трябва да имаме едно, сравнително по-високо, което да играе ролята на солитер, като мястото му е във високите части. По-принцип при класическия алпинеум разположението на растенията трябва да наподобява на това в природата – в планините. В ниското широколистни, по-отгоре иглолистни, най-отгоре – треви и сукуленти. Някои по-малки растения могат да се засадят в дупките на камъните. Разполагаме така растенията, така че да не закриват напълно най-красивите части от камъните.

Алпинеум в двора

Грижи. Не очаквайте, че с това усилие работата Ви по алпинеума свършва. Особено през първата година след изграждането ме по него тръгват плевели. След като се прихванат някои от растенията започват бързо да нарастват. Трябва редовно плевене и подстригване, за да не заприлича красивото нещо в двора ни на истинска джунгла. Да не забравяме и торенето. Когато ползват една и съща почва, през годините тя се изхабява и трябва да я торим редовно, за да не почнат растенията постепенно да линеят.