Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Рустифина (Rhus typhina)

Ако търсим вариант, за да придадем малко екзотика и цвят в градината си, можем да използваме за това рустифината (известна още като „шмак“). Това дърво е сред най-колоритните представители на листопадните видове. Всъщност научното название на този дървесен вид – “rhus” има келтски корен и означава “червен”. Рустифината  е малко дърво (до 2-3 метра) с ефектни листа, оцветяващи се с червено през есента и много интересен и продължителен цъфтеж. Короната е много разклонена и обемна, но не хвърля плътна сянка. Началото на лятото, месеците юни и юли е   времето, в което рустифината цъфти, но след цъфтежа се запазва красивото червеникаво плодно съцветие, на което може да се радваме дори след листопада.

Изисквания: рустифината е сравнително непретенциозно дърво. Няма никакви изисквания за типа почва, много сухоустойчива, издържа на ниски температури (до -35°С), но все пак предпочита завет. Единственото задължително условие е мястото да е много слънчево.

Rhus typhina (Sumac)Rhus typhina (Sumac)Rhus typhina (Sumac)

Снимки, съответно: Shortlake Snapshots, Noël Zia Lee и TBoard по лиценз Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Как да я впишем в градината? Може да се използва като солитер (акцент), ако градината ни е малка или като част от декоративна група  – да изпъква на преден план пред по големи дървета, ако имаме повече място в двора си. Можем да засадим и монолитна  група от 2-3 дървета от този вид, така че да формират обща корона. Поради малките си размери рустифината може да се отглежда успешно и в контейнер.

Плодовете: имат и практична стойност. От тях се приготвя популярната и скъпа подправка сумак. Тази подправака се използва широко в Турция и Близкия Изток за подправяне на дюнер и кебап.