Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Ливанският кедър – величествен гигант с екзотичен имидж

Cedrus libani

Родът на кедрите е част от голямото семейство Борови. Един от най-ефектните и популярни негови представители е Ливанският кедър. Това величествено дърво достига наистина внушителни размери – до 40 м височина. Живее дълго – до 3000 г. Родината му е Близкия изток, Мала Азия и по-точно Сирия, Турция и естествено Ливан. Носят се легенди за дърветата-гиганти, с които финикийците строели огромната си търговска флота. За ливанския кедър се споменава на десетки места в Библията. Може би благодарение на масовата му експлоатация в миналото днес ливанският кедър е доста рядко срещано в естествен вид дърво. Именно в страната, дала името му – Ливан – в момента са останали най-малко негови представители. Най-големите екземпляри се срещат в Сирия – там е останало едно естествено насаждение, където се срещат дървета с обиколка на стъблото до 7 м.

В млада възраст Ливанският кедър е с естествено правилна конусовидна корона, но с годините постепенно се деформира и разклонява по върха. Големи, дебели клони се протягат настрани и надолу, насоченият вертикално връх изчезва. Когато достигне наистина големи размери, короната му вече толкова много се разклонява, че трудно ще познаем, че става дума за един и същи вид. Иглиците му са остри, къси, растат на снопове, подобно на боровите. Могат да са наситено зелени, синкави или златисти при различните му форми.

Ливански кедър в млада възрастЛивански кедър - възрастна форма

Ливанският кедър е непретенциозно дърво. Наистина, иска слънце и не харесва прекалено влажни и блатисти терени, но издържа на засушаване, на бедни почви, жега. Името му, „ливански”, навява асоциации с екзотичния изток – пустини, жега – но интересното е, че ливанският кедър е един от най-студоустойчивите представители на род Кедрови. Издържа на екстремно ниски температури – до -30°C.

Видове

Ливанският кедър има много различни декоративни форми, които могат да ни послужат за различните ни цели, които искаме да постигнем в градината си. Формата „Glauca” със синкавите си иглици, може да включим в разноцветна декоративна група с други вечнозелени с по-различен оттенък на листата. Формата „Stricta”с тясната си и правилна, ориентирана вертикално конусовидна корона е подходяща за акцентиране, в компанията на по-ниски и неформирани видове. Особено интересна е формата „Pendula” – с много провиснали към земята клони. Засаждайки такова дърво можем да привнесем голяма доза нестандартност в градината си.

Cedrus Libani Pendula
Cedrus Libani Pendula

В озеленяването

В озеленяването кедърът се използва като една оригинална алтернатива на станалите вече тривиални смърчове, борове и ели. Засажда се като солитер или в група с други декоративни видове. Задължително трябва да се вземат предвид големите размери, които достига, както и факта, че на зряла възраст короната му става неправилна. Затова е добре да заема място в края на двора или на заден, фонов план. При всички случаи, обаче размерът му няма да ни притеснява особено, поне през следващите 9-10 години. Затова масово в озеленяването, особено в частните градини ливанският кедър се използва най-вече заради младата си правилна форма. Единични разклонени гиганти, могат да се видят основно в парковете. Ако пък целта ни е да имаме в двора си имено такъв величествен гигант, то трябва да знаем, че на това ще могат да се радват чак нашите деца и дори внуци. Така, че първо добре помислете къде и с каква цел искате да засадите кедър в градината си!