Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Градината ни се нуждае от грижи и през зимата

Макар че градината ни през зимния период не е толкова използваема и атрактивна, все пак има нужда от някои грижи. Те са малко, но могат да са много важни за добрия вид на двора ни напролет.

Градината през зимата

Снимка от Haxxah and KraZug по лиценз Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Съвети:

  • Ранните снегове в началото на зимата обикновено са мокри и тежки. Те могат сериозно да увредят някои от растенията ни. Когато натрупат по клоните, храстите и дърветата ни могат да се изкривят, да се деформират трайно или дори да се счупят. Това е особено вероятно за вечнозелените видове, които имат свойството да задържат повече сняг с листата си. Такива са най-масовите – туи, кипариси, лъжекипариси, тисове, смрики и други подобни  видове с ориентирани нагоре клони. Вариантите са два. Можем да ги зазимим добре преди началото на снеговалежите – да ги овържем с връв или завием с мрежа, така че да не позволим на клоните да се огъват. Другият вариант е след всеки по-сериозен снеговалеж ръчно – с ръка, с метла или с меко гребло – да изтърсваме клоните от натрупалия сняг. Това е добър повод периодично да се раздвижваме и докосваме до зимата.
  • Въпреки че повечето видове, използвани за озеленяване в България, са устойчиви на нашите атмосферни условия, все пак някои от тях са по-деликатни и е добре да им се помогне, особено при очаквани екстремни студове (под –20 градуса). Такива видове са повечето кипариси, модерният напоследък китайският мехурник, лавровото дърво, смокини, маслини, някои магнолии, кедри, донякъде рустифината и др. За да ги защитим можем да увием и овържем стъблото с някакъв плат, най-добре вълнен или със слама. Има и „по-модерен” вариант – да увием с маркуч с лампички за коледна украса и да го включваме в електричеството при големи студове. Лампичките отделят малко топлина, от която се възползват растенията.
  • При почистването от снега по алеите и пътеките в градината ни е важно да се съобразим с някои условия:
    • Не натрупвайте изринатия сняг върху ниските растения или живия плет около пътеките. Ще ги деформирате и изпочупите.
    • Не трупайте снега в градината си, ако вече сте го посипали със сол, луга или други препарати против замръзване. Това може да увреди или дори да убие някое растение или да доведе да изсъхване на тревата отдолу.

ИДЕЯ: Можете да натрупате купчините чист сняг, около стъблата на някои по-високи широколистни дървета. Така от една страна ще ги предпазим от студа, а от друга при топенето на снега ще се напоят дълоко корените им.