Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Направи си сам: къщичка за птици

Ще са ви необходими:

Дъска с размери 150×15х1.25 см
Пирони и винтове за дърво
Свредел и фреза с диаметър 25, 28 или 32 мм
Трион за дърво, шкурка, чук и отвертка, ролетка и молив

Изработването на къщичка за птици е изключително просто и е един от най-добрите начини да привлечете птички във вашата градина. В този проект използваме само една дъска, на стойност няколко лева, разрязане на 6 парчета.
За окачване на готовата къщичка изберете високо дърво или сграда, далеч от хищници, силна слънчева светлина и вятър. Североизточното изложение е най-подходящо.

Кога да го направя: през цялата година
Време за изработка: 2 часа

Как да го направим

Направи си сам къщичка за птици - стъпка 1
Разчертайте дъската с молив и линия на шест части със следните размери: задна стена 45х15 см; основа 11х15 см; предна стена 20х15 см; покрив 21х15 см; две скосени откъм покрива странични стени с височина 25 см откъм задната стена и 20 см откъм предната.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 2
Изрежете дъската по разчертанията с трион за дърво. Загладете с шкурка всички трески и остри ръбове, за да предпазите птичките от нараняване.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 3
Заковете една от стените към основата, след което заковете и двете към задната стена. Ковете внимателно, за да не сцепите дървото.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 4
Поставете кутията върху фиксираната стена и заковете другата стена. Три пирона са достатъчни за всяка свръзка.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 5
Преди да фиксирате предната страна към стените, направете дупка за „вход“ на птичките с помощта на фреза с подходящия диаметър. Загладете ръбовете с шкурка.
Дупка с диаметър 25 мм ще привлича сини, черни и лъскавоглави синигери; 28 мм дупка ще приютява голям синигер, а ако изберете 32 мм дупка има голям шанс да приютите домашно или полско врабче или дори горска зидарка.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 7
Поставете къщичката за птици върху задната стена и заковете предния панел към страните. Парчетата трябва да паснат точно едно към друго без да остават пролуки.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 8
Използвайте винтовете за дърво, за да закрепите покрива към стените и предния панел. Това ще ви позволи да го сваляте по-лесно за почистване на къщичката.
Направи си сам къщичка за птици - стъпка 9
Пробийте дупка в горната част на задната стена и закрепете къщичката на избраното място с помощта на винт. Поставете я на закътано място със североизточно изложение.
Не използвайте препарати за дърво, лак или боя близо до входната дупка, защото птичките ще кълват там, за да се уверят че кутията е безопасна.