Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Направи си сам: тухлено барбекю

Ще са ви необходими:

Скара за барбекю
Тухли, метална тел, пясък, цимент
Нивелир, лопата, мистрия, мастар
Паважна плоча
Парче маркуч

На пръв поглед, темата на днешния ни съвет няма много общо с озеленяването. В крайна сметка обаче, целият труд по двора има една единствена крайна цел и тя е да изградим едно кътче, в което да се чувстваме добре и да почиваме пълноценно. Ето защо днес ви предлагаме нещо различно, нещо което ще ви гарантира приятни емоции и в края на деня, когато седнете с приятели около масата, за да споделите вкусна вечеря приготвена сред зеленината на китния ви двор.

Нищо не може да се сравни с вкуса на месото, изпечено на жар. Ако сте решили да овладеете този клон на кулинарното изкуство не хуквайте веднага към магазина да купувате скъпо барбекю. Вместо да харчите много пари, отделете си един ден за “направи си сам” и можете да имате собствено тухлено барбекю.

Кога да го направя: пролет-лято
Време за изработка: 1 ден

Направи си сам - Барбекю - Стъпка 1
Преди да започнете зидането, подредете пробно първия ред тухли като използвате за основа предварително закупена скара с подходящия за вас размер. В показаният на снимките пример изграждаме барбекю със скара и повърхност за работа и поставяне на продуктите за готвене. Постарайте се целите тухли да бъдат колкото може повече, за да ограничите необходимостта от рязането им.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 2
Забъркайте пет части пясък с една част цимент, добавяйки достатъчно вода, за да получите гъста консистенция. Преди да положите първата част хоросан проверете нивото на избраното от вас място и компенсирайте неравностите с добавяне на повече хоросан.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 3
Използвайте нивелир или мастар, за да отбележите външната част на барбекюто в цимента. Така ще имате водач за полагането на първия ред тухли. Когато го положите проверете отново дали е добре нивелиран и дали ъглите са прави.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 4
Използвайте метална тел в хоросана, за да свържете вътрешната със задната стена, придавайки допълнителна стабилност на завършената конструкция
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 5
Започнете да полагате горните редове тухли, започвайки от ъглите. Подреждайте шахматно по ширината на половин тухла.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 6
Проверявайте с нивелир дали всеки ъгъл е прав по вертикала. Уверете се че и четирите ъгъла са прави.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 7
Когато положите пет реда по всички ъгли, проверете с мастар и нивелир дали всички височини са равни.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 8
Изградете стените до седмия ред. На лявата и вътрешната стени обърнете тухлите на седмия ред на 90 градуса – върху тях ще се крепи тавичката за жарта. Оставете отвор от половин тухла на задната стена за оттичане. След два или три реда отново обърнете един ред тухли за скарата.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 9
За да придадете по професионален и завършен вид на външната страна на барбекюто използвайте парче маркуч, за да оберете излизащия между тухлите хоросан. Положете последния ред тухли и проверете отново с нивелир дали всички равнини са прави.
Направи си сам - Барбекю - Стъпка 10
За да си осигурите удобна повърхност за работа циментирайте голяма плоча върху втората половина на барбекюто.
За да сте сигурни, че височината на скарата не е прекалено ниска или висока за вас, изпробвайте най-практичната и удобна височина преди да започнете изграждането.