Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Как да изберем косачка

Ако притежавате собствен двор, рано или късно ще ви се наложи да си закупите косачка. Освен ако разбира се не сте решили да превърнете двора си в перфектната дзен-градина или сте се обърнали към фирма за озеленяване и поддръжка – вариант, при който можете да разчитате на професионална грижа с професионално оборудване. Но ако все пак сте решили да се оправяте сами с поддържането на прилежно окосена морава ще ви се наложи да изберете подходящия за вас и вашия двор инструмент. Има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, преди да направите покупката.

Ръчна или моторна? Ръчната косачка е избор който ще се хареса предимно на съседите ви, защото при нея отсъства двигател, тя е тиха и не замърсява околната среда, малка и компактна е, но не и лека, не се налага да влачите след себе си кабели, да сипвате бензин, масло и т.н. Състои се от стационарен нож, монтиран паралелно на земята и въртящ се цилиндър с множество прикачени остриета. Когато цилиндърът се върти, режещите остриета се пресичат с неподвижния нож и отрязват тревата. Освен че са тихи, ръчните косачки са сравнително евтини, не изискват сериозна поддръжка и дават възможност за по-ниско косене от моторните си събратя. Недостатъкът е, че този тип косачки изискват повече физическо усилие, но пък това може и да е плюс, ако сте решили да поспортувате. Друг голям недостатък е фактът, че ако изпуснете тревата да стане прекалено дълга, много трудно ще можете да я окосите с роторна косачка – тя само ще дърпа, мачка и дъвче тревата.

Схема на ръчна косачкаРъчна косачка

Ето и едно видео (съдържанието е на английски език), от което можете да разберете повече за особеностите при избора на ръчна косачка.

Електрическа, бензинова или захранвана с батерии? Ако сте загрижени за околната среда и/или имате малка морава, електрическата или задвижвана с батерии косачка е вашият избор. Електрическите косачки обикновено се захранват с кабел, включен в стандартен домакински контакт. Ще ви трябва обаче много дълъг и достатъчно силен удължител. Поради тази причина, електрическите косачки не са удобни за средни и големи тревни площи. Друг недостатък е неудобството при косене с прикачен кабел – трябва непрекъснато да внимаваме да не го прегазим с косачката, така че да го унищожим или дори да създадем опасност от нежелани високоволтови инциденти. Премятайки, теглейки и навивайки непрекъснато кабели можем да се поизнервим и да се замислим за другите варианти – бензин или батерии. Захранваните с батерии електрически косачки, както подсказва името им, се задвижват от голяма батерия, монтирана обикновено в горната част на уреда. Основният недостатък на този вид косачки е фактът, че повечето батерии работят сравнително кратко време с едно зареждане – обикновено не повече от час при пълен заряд. Ако вашата морава отнема повече от час, за да се окоси изцяло, ще ви се наложи да си купите резервна батерия. Освен това обикновено косачките със захранване на батерии не са най-големите и продуктивни модели. И все пак и двата вида електрически косачки са по-евтини от съответните бензинови варианти.

Електрическа косачка

Бензиновите косачки все още са най-популярният избор за собствениците на поддържани дворове – ще ги познаете по силният шум, който се чува из околността. Недостатъците им са, че са скъпи, шумни и не така щадящи околната среда, големи са и по-трудни за поддържане. Плюсовете им са, че са бързи, и по-лесни за използване. Най-лесни за използване са самоходните модели, при които за вас остава само да задавате посоката на движение. Двигателите на бензиновите косачки могат да бъдат двутактови и четиритактови. Последните не замърсяват толкова, колкото двутактовите и не изискват смесване на горивото с масло преди наливането в резервоара.

Както при електрическите, така и при бензиновите косачки, важни за избора фактори са диаметърът на ножа, мощността и обемът на коша, в който се събира окосената трева. В зависимост от площта, която ще косите и честотата на косене, по-широкият нож ще ви осигури по-бърза и лека работа. При всички случаи, избирайте косачка с по-голям обем на коша, за да не се налага да го изпразвате и почиствате прекалено често. Разбира се, ако площта която ще обработвате е сравнително малка, не е нужно да купувате излишно голяма или мощна косачка – все пак диаметърът на ножа, обемът на коша и мощността определят и цената на уреда.

Така че с две думи – за малък двор електрическа или захранвана от батерии косачка, ако ви се спортува – роторна, но за среден и голям двор (над 500-600 м2) – задължително моторна.

Споделете ни в коментарите с какво и как косите вие, а междувременно можете да видите и това любопитно видео, в което е показан съвременния процес за производство на моторни косачки.