Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Няколко съвета за екологично и икономично поливане

Лесно е да забравим какво огромно количество вода се изразходва за напояване през летния сезон. Особено за собствениците на автоматични напоителни системи, това може да доведе до големи разхищения и ненужно високи сметки за вода.

Поправка на градинска пръскачка ;)

Ето защо ви предлагаме няколко съвета, които могат да спестят много вода и средства, без това да означава по-лоши грижи за моравата:

 1. Поливайте, само когато тревата има нужда от напояване. Основно правило е, че на тревата й трябват 2,5 см вода на седмица. Ако оставяте трайни следи, когато стъпвате върху тревата, значи е време за поливане. Може да използвате и отвертка за проверка на влажността на почвата. Aко влиза лесно в земята – не поливайте.
 2. Поливайте през най-хладните части на денонощието. Сутрините и вечерите са най-добри за предотвратяване развитието на плесен и за намаляване на изпаряването.
 3. Поливайте бавно и напоително, за да избегнете оттичането и да позволите на почвата да абсорбира водата по-ефективно. Това ще „приучи“ корените на тревата да растат надолу в почвата, повишавайки силата и здравината им. Така също ще предотвратите изпаряването.
 4. Използвайте пръскачки, които изхвърлят големи капки вода близо до земята. Често микроскопичните капки вода се изпаряват, преди да стигнат до земната повърхност.
 5. Помислете дали да не използвате маркуч, който полива близо до земята и корените на растенията като по този начин намалява изпаряването.
 6. Проверявайте редовно дали разпръсквачите на поливната система не пръскат върху алеите и пътеките на двора. Техните глави лесно могат да бъдат повредени от косачката или дори при нормалното използване на моравата през лятото.
 7. Проверявайте и поправяйте течове, които могат да доведат до загуба на стотици литри вода.
 8. Инсталирайте сензори за дъжд, сензор за влажността на почвата и на въздуха във вашата поливна система, за да избегнете напояване тогава, когато не е необходимо.
 9. Проверявайте налягането на поливната система и използвайте регулатори на налягането, които могат да ви спестят излишни разходи на вода.
 10. Използвайте мулч около дървета и храсти – той ще спомогне за поддържане на влажна почва и ще намали изпаряването.
 11. Нагласете ножа на косачката „една идея“ по високо – това ще остави малко повече височина на стеблата, но ще осигури сянка на корените, ще предотврати прекаленото изпаряване и ще възпрепятства растежа на бурени.
 12. Ако част от двора се нуждае от малко повече вода, не оставяйте цялата поливна система да работи по-дълго. Опитайте да полеете тази площ на ръка.

Може би вие знаете още интересни начини за спестяване на вода? Ако е така ще се радваме да споделите вашият опит в коментарите под статията.