Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Тисът – благородник в сянка

В дворът ви имаме сенчеста част, затулена от големи дървета, в близост до високи сгради или огради, която отдавна се чудим как да облагородим? Каквото и да насадим, постепенно залинява, разрежда се и в крайна сметка загива? Кое растение, все пак  ще вирее добре там?

Има много сенкоустойчиви растения – бръшляни, чемшири, чашкодряни и др. Малко от тях, обаче могат да се сравнят по ефектност с вечнозеления  Тис (Taxus). Той не само се развива добре на сянка, но с изправената си конусовидна форма, може да придаде, необходимата „парадност” на иначе невзрачния сенчест кът. При липсата на достатъчно светлина тисът може да изпълни ролята, подобна на тази на кипариса или туята в слънчевите зони на градината – на солитер, доминиращ в група от по-ниски растения.

Тис (Taxus)

Тисът е вечнозелено дърво или храст, достигащо до 20-25 метра височина. Цветът на листата е тъмно зелен, те са продълговати, плоски, меки. Разположени са симетрично от двете страни на клонките. В млада възраст формата на Тиса е естествено правилна, но с годините горните клони се деформират, увисват и дървото може да придобие „чадъровиден” вид. Този проблем е решим, защото това растение понася много добре подрязване и можем да го оформяме, така както пожелаем.   По тази причина Тисът може да се формира, не само като конус, но и в кълбовидна форма, като нисък храст, да се използва като част от жив плет. Някои от формите му са с яркооцветени, изпъстрени с жълто листа.

Тис (Taxus) - листа

Минусът му е, че расте доста бавно, така че  е добре да закупим и засадим растение директно с големината, каквато ни трябва, а не да го чакаме да порастне. Бавният растеж, обаче може и да  е предимство, ако искаме да го използваме за акцент в алпинеум или скален кът, където по правило се подбират растения с малки размери или бавнорастящи. Другият му минус е сравнително високата цена по българските разсадници.

Тисът е непретенциозен. Издържа на ниски температури – до към -25⁰С, но при младите растения е възможно измръзване в първите години. Тисът обича влажна почва и въздух. Живее много дълго – до към 40000 години.