Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Хортензията – сенчестата царица (Hydrangea)

hortenzia-Hydrangea

Със своите едри и гъсти цветове, хортензията е едно почти незаменимо цветно решение за градината. Нежната и красота внася живот и да оцветява сенчестите кътчета на двора. Да, съществуват и други сенколюбиви красавци, но повечето не могат дори да се доближат по ефектност до пищната, гъста и наситена форма и цвят на хортензията.

Хортензията е листопадно обилно цъфтящо растение с произход Азия. Съществуват различни видове – Дървовидна (Hydrangea arborescens), Катерлива(Hydrangea petiolaris), Метличеста (Hydrangea paniculata) хризантема. Най-популярна у нас е едролистната хризантема (Hydrangea macrophyla). Това е храстовидно растение, което достига до около метър височина. Листата са едри, плътни, наситено зелени, назъбени по краищата. Цветовете са едри, обилни , събрани в пищни букети. На цвят могат да са бели, червени или сини, виолетови, розови.

Хортензията се отглежда сравнително лесно. Сенкоустойчива е, но и на слънце се чувства добре. По-добре се развива растението, отглеждано на завет. Чувствителна е на ниски температури и щом застудее наесен листата опадат. През зимата няма никаква декоративна стойност – стърчащи голи стебла. Предпочита богати влажни почви с леко по-висока киселинност. Едно и също растение може да цъфти и в синьо/виолетово и в розово. Ако искаме от розово да постигнем по-наситен цвят – синьо или виолетово, подхранваме почвата с желязо, алуминиев сулфат или сяра. Цъфтежът е около юни-юли месец. И по-късно през годината може да цъфти, но не толкова обилно, както през пролетта. Добре е да се подрязва напролет, преди вегетацията. Режат се старите стебла, но не много ниско – до към над първите здрави пъпки. Ако растението върви прекалено гъсто, може някои стебла да се премахнат напълно.