Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Японската махония – решение за сенчестия кът

Японска махония (Mahonia japonica)Почти във всяка градина има части, които остават неогряти от слънцето. Това не значи, че не можем да ги направим красиви. Но тук естествено изниква въпросът – какво да засадим там? Малко са растенията, които се развиват добре на сянка. Да, някои издържат на сянка или полу-сянка, но повечето предпочитат слънцето. На сянка, да виреят, но или цъфтежът им е непълен, или цветът на листата, особено при пъстролистните видове е блед, или клонките са рехави. С две думи: издържат, но… винаги има едно „но”. Махонията и по-точно Японската махония, е едно от малкото растения, при които „но” няма. Това е чисто сенколюбиво растение. За махонията може да се каже, че не само издържа на сянка, но откровено я предпочита.

Махонията (Mahonia japonica) е вечно зелен декоративен храст, който може да достигне размерите на малко дърво с височина до 3-4 м. Както личи от името му, родината му е Япония и Китай. Братовчед е на Бербериса, който разгледахме в предишната статия, но за разлика от него е подчертано сенколюбив. Бодли няма, както своя роднина, но листата са назъбени по периферията, с остри, боцкащи връхчета. Те са едри, продълговати, тъмнозелени и лъскави. Цъфти през май-юни с много красиви, едри, лимонено жълти цветове, подобни на гроздове. През есента връзва тъмно сини, елипсовидни плодове. Ядливи са – от тях се приготвят напитки, сиропи и сладка.

Плодовете на японската махония

Отглеждане: Махонията предпочита сенчести и влажни места. Издържа на студ, но при дълго задържане на минусови температури листата потъмняват, а под – 18⁰ по-младите клонки измръзват. Затова се отглежда по-често в по-топлите части на България – Черноморието и южните региони. Вирее, обаче и в София – всеки може да ги види, растящи буйно в Борисовата градина. Мощната коренова система помага напролет около измръзналите клонки, бързо да избият нови издънки. Увредените части просто трябва да се изрежат.

В озеленяването: Много актуален и често засаждан в парковете по време на социализма, в последните години този вид леко позагуби популярността си. Все пак се предлага по градинските центрове и разсадниците, защото това растение просто няма много алтернативи за сенчестите градини. Единичната махония не е много ефектна, особено след като премине цъфтежът. Затова се засажда в групи за покриване на участъците под големи дървета, близо до сгради. Може да се комбинира с други по-дребни сенколюбиви видове, но в такъв случай трябва да се подкастря, за да не ги задуши.