Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Котонеастер (Cotoneaster)

Дворът Ви е разположен на наклонен терен и не сте имали друга възможност, освен да терасирате пространството? Градината Ви е разделена на обособени нива, откоси и тераси? Чудите се как да скриете грозна бетонна шахта, която някой е решил да сложи точно пред къщата? Безспорен фаворит при озеленяването на такива терени е Котонеастерът.

Котонеастер (Cotoneaster) през есента

Със своя хоризонтален или вертикален растеж котонеастерът е особено подходящ за това – да скрива подпорни стени, тераси или всякакви други несъвършенства, да придава обем  в градината ни. Котонеастерът понася много добре подрязване. От него могат да се оформят прекрасни обемни форми, но не е подходящ за изрязване на строги фигури. Може да се засажда, като част от композиция, заедно с други декоративни растения, като обикновено се разполага най-отпред. Често се използва в алпинеуми и скални кътове. От някои видове може да се оформи дори дърво-бонзай. Котонеастерът расте бързо и покрива големи терени. Придава обем и гледан от далеч може да създаде представата за зелени вълни, преливащи по земята или стелещи се надолу през ръба на подпорната стена. На два пъти през годината котонеастерът е особено атрактивен – първо през май, когато се покрива с гъсти, малки, подобни на сняг цветове (бели или розови на цвят). Вторият път е през есента, когато връзва плодове – малки, червени топчета, които често се запазват през цялата зима. Повечето видове котонеастер са вечно зелени. При някои видове през есента листата почервеняват, а през зимата леко покафеняват, но почти никога не опадат напълно. Листата са интересни – малки (под 1 см), симетрично, двуредно разположени, ситни и лъскави. Всичко това са причини да се използва много широко в озеленяването, както на частни градини, така и в обществените парковете. Стойността  му е не само декоративна, но и практична. С бързо развиващата се коренова система котонеастерът е много подходящ за укрепване на наклонени терени и скатове.  Котонеастерът е непретенциозно растение . Няма почти никакви изисквания за тип почва. Издържа на суша, обича слънчеви терени, но понася и леко засенчване. Студът не го плаши. Наистина при много студени зими връхчетата му могат да измръзнат, но със сигурност ще се възстанови през пролетта. Не на последно място, трябва да отбележим като предимство ниската му цена. Може да се купи от всеки разсадник или градински център за 4-5лв.

Има различни видове – някои са растящи вертикално, достигащи 1-2м. Такива са Наплъстеният котонеастер, Черноплодният котонеастер и Многоцветният котонеастер, който достига до 4 м. височина. Има форми с по-едри листа – 6-8см (Върболистен котонеастер), достигащи размерите на дърво. Има и такива с изключително ситни листенца – 7-8мм (Дребнолистен котонеастер). По-масово се използват в озеленяването почвопокривните,  растящи хоризонтално видове (Хоризонтален котонеастер), но най-популярни са растящите вертикално, но спускащи се надолу, форми (Дамеров котонеастер).

Внимание: Плодовете му са леко отровни. Не е подходящ за засаждане около детски площадки или детски градини, защото с червения си привличащ цвят, плодовете са интересни  за децата и могат да бъдат погълнати!

Трябва да вземем под внимание факта, че по време на цъфтежа си привлича много пчели.