Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Хризантемата – царица на есенните цветя

По форма, съцветие и багра хризантемите се отличават с многообразието си спрямо останалите видове есенна декоративна растителност. Сортовете се разделят в две основни групи: “дребноцветни” и “едроцветни”. Произходът им е от Далечния Изток. Обичат влажната почва, но не и в периода на цъфтеж. Поради бързия си растеж, достигащ често до 70-90 cm, се налага стеблото им да бъде допълнително укрепвано.

Растенията са чувствителни към повторно отглеждане на едно и също място, поради което е необходимо обогатяване на почвената им смес при присаждане. Хризантемата обича температури около 9° – 12°C, но едно от задължителните условия за растежа им е ярката светлина. За да се стимулира разклоняването на растението и да се увеличи цъфтежа, връхчетата на хризантемата трябва да се подкастрят, т.нар “Пензиране”- представляващо премахване на ранните пъпки, за да се оформят едри, с правилна форма и с по-дълги дръжки цветове. Видове като “Маргаритените хризантеми” цъфтят и през пролетта, до началото на лятото. Препоръчително е източно, или южно изложение, а през най-горещите летни месеци, западно изложение, когато слънцето е преминало зенита си, но не лишава цветето от необходимата светлина. При саксийните екземпляри, често се прибягва към присаждане на растението в градината, където то често се връща към естествените си навици на растеж.

Хризантеми
Хризантеми
Снимка: Squeezyboy по лиценз Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Най-често срещаните болести при хризантемите са гъбичните инфекции. Такива са “Вертицилийното увяхване” – растенията увяхват внезапно във фазата на цъфтежа. По листата им се появяват бледо-зелени дори жълти петна; “сиво гниене” – изразява се с появата на светлокафяви петна (решението е намаляване на влажността); “листни петна” – развиват се  по листата в по-ниската част на растението, изразават се с появата на тъмни петна (решението е третиране с 1% бордолезов разтвор, добавяйки и смолист сапун в съотношение приблизително 250мл/10л разтвор).