Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Нарцисът-горделивия красавец в градината

Narcissus

Нарцисът е едно от най-популярните пролетни цветя, което заедно с минзухарите, кокичетата и игликите е сред най-спряганите кандидати за ранно-пролетната ни градина или пък за съндъчетата на балкона. Толкова рано през пролетта, това цвете няма много конкуренти сред другите цветя. Със своята изправена, горделива стойка, може да се каже, че нарцисът доминира над останалите цветя в градината, особено преди разцъфването на другия претендент – лалето. Не случайно името му води произхода си от древногръцката митология и буди асоциации за нещо красиво, но недостъпно.

Нарцисът се среща в естествен вид в умерените области на Европа и Западна Азия. Нарцисът е луковично цвете, близък роднина на кокичето (сем. Кокичеви), но значително го изпреварва по декоративна стойност и приложение в градината. Като цяло цветовете са ситни, но това не важи за всички видове. През вековете градинарите са култивирали много различни ефектни форми на това цвете с най-различни цветове – по-едри, по-дребни, бели, жълти, розови. Цъфтежът е от март до май. Нарцисът е сравнително висок – от 20 до 50-60 см при различните форми. От една луковица излизат по няколко тънки, високи стебла, които завършват със ситни, нежни цветчета. Листата са дълги и тесни.

Нарцис

Отглеждане

Нарцисът обича влажната, но отцедлива почва. Предпочита слънчеви или леко сенчести терени. Луковиците се засаждат в ранната есен или, ако сте закупили направо цъфнало растение, през март април в периода на цъфтеж. Ако пролетта е суха ще е добре да ги поливате умерено. Летните суши не им вредят, защото вече нямат листна маса и са в период на покой. Засаждането става на дълбочина 10-15 см.

След прецъфтяване, изчакайте листата да поувехнат и ги изрежете.

В градината

С изправеният си и сравнително висок ръст, нарцисът може подходящо да се комбинира в градината с други по-ниски видове – иглики, минзухари, теменужки и др. Може да се засажда в цветни лехи или в съндъчета на балкона.

Внимание! Луковиците са отровни.