Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Пираканта – прескочи го, ако можеш!

В продължение на предишната статия за бодливите декоративни растения, сега Ви представям още един трънлив красавец – Пиракантата. Ако го видите неоформен или преди да е образувал плодчета, наистина ще се зачудите, какво декоративно има в този рошав, настръхнал храст. Това растение се сади с мисъл – трябва да знаете за каква цел Ви трябва, с какво да го комбинирате и точно къде да го засадите. В противен случай ще имате в градината си, един без съмнение интересен и красив, но в крайна сметка опасен… трън.

Пираканта (Pyracantha Coccinea)

Най-популярната у нас Червена пираканта (Pyracantha coccinea) е вечнозелен, силно бодлив декоративен храст. Разпространен е в Южна Европа, Мала Азия, Черноморския регион. Така, че може да се каже, че Пиракантата е местно растение. Среща се в диво състояние по сухи и топли места. На височина достига до 4 м. Ако не го подрязваме редовно, почти толкова може да се разрасне и насрани. Цъфти за кратко – за около 10 дни през май-юни със ситни бели цветове. След прецъфтяване формира много интересни червени плодове- топчета, които дават и основния му декоративен ефект. Листата са продълговати, наситено зелени, лъскави.

Отглеждане

Много невзискателен – вирее на всякакви почви, включително на бедни. Силно сухоустойчив. Предпочита слънце, но се справя добре и на полу-сянка. На студ издържа до около – 25 ⁰. При по-студено време може частично да измръзне, но напролет бързо се възстановява. Подкастрянето трябва да се прави веднага след прецъфтяването, преди формирането на плодчетата. Размножава се чрез семена (плодчетата) или чрез резници.

В озеленяването

Градинарите не го харесват, ясно защо, но Пираканта е ценен, поради ред причини. Белите му цветчета имат своята декоративна стойност, но много по-ценени са красивите, червени плодчета, които са трайни, задържат се дълго, включително и зимата. Друго важно качество е бързият му растеж и възможността да се подкастря във всякакви различни форми – като топки, конуси, пирамиди и най-вече като жив плет. При редовно подкастряне формира много гъста листна маса. Може да се използва и с охранителна функция – ако имате желание да се видите с лекаря си, опитайте да прескочите или просто да преминете през един гъст, добре формиран жив плет от възрастни пираканти.

Не на последно място, трябва да посочим като предимство цената му. Едно растение струва около 2-4 лв в българските разсадници и градински центрове. Поради способността му да се разраства силно странично, много-по малко бройки са нужни за засаждане на жив плет, отколкото, ако използваме за тази цел, обичайния Лигуструм.

Не е подходящ за засаждане в градини, в които се очаква да играят деца. Бодлите са опасни, а топчетата могат да бъдат погълнати.