Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Тайните на „Къщата с водните лилии“

Разкриваме ви очарователни, малко известни, факти от най-горещата оранжерия на Кралската ботаническа градина в Кю, Англия

Рекордна ширина

„Къщата с водните лилии“ в Кралската ботаническа градина в Кю (Кю Гардънс) отваря врати през 1852 г. По онова време сградата е най-широката едноетажна оранжерия в света, и има защо – това е домът на невероятната гигантска водна лилия Victoria amazonica.

„Къщата с водните лилии“ в Кралската ботаническа градина в Кю (Кю Гардънс)

Изумителното растение, кръстено на кралица Виктория (1819-1901), е най-голямото от всички водни лилии с огромни кръгли листа, които, колкото и невероятно да звучи, са достатъчно здрави, за да издържат тежестта на 4-5 годишно дете. В момента, Victoria amazonica живее в консерваторията на принцесата на Уелс.

Тук е мястото да споменем, че същата лилия някога се е помещавала и в специално построена оранжерия в парк-музей Врана, но за съжаление, по време на бомбардировки през Втората световна война (1939-1945) оранжерията е разрушена, а съдбата на водната лилия остава неясна.

В момента, в „къщата с водните лилии“ в Кю Гардънс ще откриете водната лилия „Санта Круз (Victoria cruziana), която се отглежда от семена всяка година, заедно с други видове водни лилии, свещеният лотус и тропически водни растения.

Най-малката водна лилия в света (Nymphaea thermarum)

Този вид вече не се среща в природата. Повече от 50 бройки от тези миниатюрни растения, обаче, растат в Къщата с водните лилии“. Видът, първоначално открит само в Руанда, е спасен от пълно изчезване, благодарение на усилията на градинарите от Кю Гардънс, които намират начин как да размножават растението.

Катерачи, предизвикващи хаос

Някои от алпинистите в оранжерията, излизат извън контрол, като например бутилковите кратунки (Lagenaria siceraria), горчиви кратунки (Momordica charantia), и луфа (Luffa cylindrica).

По време на растеж, тези немирници, понякога, бягат през пролуките на покрива и започват да растат свободно извън къщата.

Тропически температури

„Къщата с водните лилии“ е най-горещия и влажен парник в Кю Гардънс.

Минималната температура вътре е 20°C и се поддържа от тръби, по които тече топла вода, монтирани по пода.

Тази площ от 225 кв. м. се затопля много бързо, когато времето навън е топло и слънчево.

Голямото кръгло езеро в средата на къщата, поддържа ниво но влажност около 50%. Тръбите с топла вода, които обграждат езерото, подгряват водата в него до 28°C – идеалната температура за процъфтяване на гигантската водна лилия.

Уникални за Кю Гардънс

Стъклената къща е дом на два подвида водни лилии Nymphaea, създадени в Кю – Nymphaea „Kew’s Stowaway Blues“ и „Kew’s Kabuki“. И двата вида виреят само в Кю.

Нови за науката

Водна лилия Nymphaea kimberleyensis
Nymphaea kimberleyensis

Водната лилия Nymphaea kimberleyensis, която се счита за нов вид, е показана за пръв път тази година. Тя е една от най-големите цъфтящи водни лилии в света. Цветовете и достигат диаметър до 40 см.

Борбата с листните въшки

Контролирането на популацията на листните въшки може да бъде истинско предизвикателство тук. Специалистите се стремят да използват възможно на-малко химикали и предпочитат биоконтрола – малки гупи (декоративни риби) в езерото, които се хранят с плаващите насекоми.

Не може да посетите „Къщата с водните лилии“ през зимата, защото е затворена за почистване, както на самата постройка, така и и освежаване на растителните видове.

Източник: www.kew.org