Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Март е месецът за засаждане на коледната „еко елха”

Все по-популярна става практиката за Коледа да си купуваме не отрязани елхи, а дръвчета, засадени в контейнер. Така, след приключването на коледните празници, хем имаме възможност да засадим красиво дърво в градината си, хем донякъде щадим природата. След като цялата зима сме съхранявали дръвчето на двора в контейнер или дори на балкона, идва времето да го засадим в градината си.

Кога да го направим?

При всички случаи след като приключат екстремните зимни студове, но не трябва и да закъсняваме, а да действаме, докато растението все още е в покой. Затова втората половина на март и началото на април е най-подходящото време.

Да изберем мястото

Важно е да преценим добре, къде да да засадим дръвчето. В момента то ни изглежда мъничко и симпатично, но не трябва да забравяме, че след време може да създаде проблеми в градината ни – да засенчи други растения, моравата и дори да застраши основите на къщата ни. Най-често използваните за коледни елхи растения са смърчовете, елите и боровете. Всички те достигат внушителни размери – от 20 до 30-40м., а пък и растат доста бързо. Затова, при всички случаи мястото на подобно дръвче е в края на градината и далеч от къщата, от тревните площи или от декоративни растителни групи, на които държим.

И още нещо, ако дворът ви е озеленен вече професионално, то най-вероятно това е направено с определен планн, с идея. Мястото на всяко растение и ефектът от него е предварително замислено. Едно ново, голямо иглолистно дърво може да изглежда, като насила привнесено, като „кръпка” на фона на вече изградената ни градина. Затова, помислете добре и изобщо, ако нямате подходящо място в двора си, просто го засадете някъде отвън – пред блока или в парка.

Как да го засадим?

 • Ако сте съхранявали дръвчето през зимата, например в града или на място с коренно различни атмосферни условия или надморска височина, след като докарате дървото, изчакайте ден-два, за да се аклиматизира, преди да го засадите.
 • Изкопайте дупка, която да е малко по-дълбока и малко по-широка (3-4 пръста) от кореновата бала.

Засаждане на коледната елха

 • Почистете. Постарайте се там, където ще са корените, да няма камъни, тухли или някакви строителни отпадъци.
 • Преди да поставите дървото разрохкайте почвата, която ще бъде отдолу, под балата.
 • Хвърлете малко торф или компост, но не и оборска тор.
 • Опитайте се да запазите целостта на кореновата бала, когато я изваждате от контейнера. За тази цел е добре да сте я полели малко предишния ден.
 • Отстранете някои от най-долните клонки (не чупете, а режете).
 • Зарийте, като се стараете да хвърляте в дупката по-ситна почва. Не трябва да се оставят големи буци или камъни, защото между тях остават кухини, което може да предизвика загниване на корените.
 • Утъпкайте добре почвата! Това е много важно, за да се уплътни допълнително.
 • Укрепете дръвчето с колчета и въже, за да не го събори някоя пролетна или лятна буря. Желателно е колчетата да стоят поне през първата година, докато дръвчето се вкорени добре.
 • Полейте обилно. Освен, че осигурява влага, поливането при засаждане има още една цел – уплътнява почвата и запълва кухини, ако са останали. Изобщо през първата година е добре да поливате периодично, особено през топлите летни дни.

Не се притеснявайте, ако през първата година дръвчето не порастне изобщо или пък преболедува в началото. Това е нормално, растението се вкоренява и аклиматизира.

Прочетете какво казват и нашите приятели от Mr. Bricolage по темата.