Клонки на Сребрист смърч (Picea Pungens)

Създаваме красота и уют

 

Как да изберем коледно дръвче за празника

С наближаването на празниците коледното настроение се развихря, иска ни се да създадем в дома си една мила, романтична, уютна, напомняща  детството ни коледна атмосфера. Каквито и модерни, лъскави, светещи, пеещи, дори танцуващи  празнични украси да се продават през последните години, нищо не може да замести класическото коледно дръвче.

Как да изберем коледно дръвче

Какво дърво да изберем, за да украсим своя дом? Изобщо няма да коментирам бездушните, пластмасови, изкуствени елхи. Няма да коментирам и естествените, но варварски отрязани, специално за празника дръвчета, които след 2-3 седмици ще образуват купчини и планини покрай кофите за боклук. Така ли искате да завършат Коледните празници? В това ли искате да се превърне коледният дух? Да,  другите нека го правят,  но поне ние да не бъдем участници в това.

Да, тук ще говорим за истинските коледни дръвчета, тези живите, с истински клони, корени и иглички, които цапат килима. Тези които, след като коледната еуфория поутихне, можем да засадим в градината си, пред блока или някъде в природата. Какво дърво да изберем, какви са техните предимства и недостатъци, какво трябва да знаем, за да увеличим шанса дръвчето да се прихване, когато го засадим?

Всички ги наричаме „елхи”. А те могат да са от най-различни видове: смърчове, борове, ели, дори кипариси и туи. Най-често за коледни дръвчета се използват смърчовете (Picea). Игличките им са остри, твърди, къси и прибрани. Е да по-трудно се чистят от килима от боровите, но със своята изправена симетрична, правилна корона, смърчовете в най-голяма степен се вписват в представата ни за коледно дърво. Другото им предимство е цената – най-евтини са. Можем да купим дръвче с височина около 1 м. за около 30 лева. Естествено, колкото по-високи са, цената нараства. Смърчовете имат много добра прихващаемост. Когато ги засадим, не изискват кой-знае какви грижи, растат бързо, издържат на почти всякакви условия – студ, жега, суша, влага, замърсяване. Най-често за коледно дърво се продава Обикновения смърч (Picea Abies) или Сръбския смърч (Picea оmoriсa). Има както класически зелени, но и сребристи форми на растението.

Елите (Abies). Тези дървета също са много популярни. Бих казал по декоративна стойност елите, дори превъзхождат своя основен конкурент – смърча. Формата на короната им е изключително правилна и симетрична. Иглиците са лъскави, по-меки и не толкова бодящи, плоски, симетрично разположени. Недостатъците са следните – растението е доста по-скъпо от смърча. Цената за около метър височина е около 40-50лв. Прихващаемостта при засаждане е малко по-ниска. Елите са малко по-претенциозни, чувствителни на засушаване и атмосферно замърсяване. Сравнително бавно растящи са. Най-често предлагани на пазара са Обикновената ела, Испанската ела, Гръцката ела, Кавказката ела. Една от най-ефектните е Сребристата ела (Конколорката). Тя особено красива, но и много по-скъпа.

Боровете (Pinus). Въпреки, че сме свикнали да наричаме повечето иглолистни дървета „борчета”, този вид е сравнително по-рядко използван за коледна украса. Видът му е по-пищен, формата му в млада възраст е правилна, но дългите му  иглици правят визията му не толкова строга и елегантна, както на смърча и елата.

В последно време се използват за коледна украса и някои представители на семейство Кипарисови. Това най-често са туята (Западната), лъжекипарисът и някои видове кипарис (обикновено Аризонския кипарис), както и Смриката. Тези видове също имат висока естетична стойност, по-плътна зеленина, правилна свещовидна форма, но не са толкова популярни  и традиционни за Коледните празници. Предимството им е в това, че формата им е симетрична и при съвсем малките растения (30-40 см). Това позволява да бъдат продавани на много млада възраст с много малки размери, на много по-ниски цени. Дребните растения са лесни за пренасяне и транспортиране, които ги прави подходящи за подаряване. Могат да бъдат поднесени просто като букет.

Какво трябва да знаем преди да закупим живо коледно дърво?

От къде да го закупим? Най-доброто място за закупуване е разсадник или градински център. Така поне ще сме сигурни, че дървото е отглеждано в условия, близки да тези, при които после ще го засадим. Не препоръчвам закупуване от хипермаркети или търговски центрове. Много често дърветата не се съхраняват в подходящи условия – в складове и халета. В тези магазини се предлагат евтини растения – понякога, внос от държави, в които климатичните условия са много различни от нашите (най-често Холандия). Често тези растения са отглеждани специално за коледните празници, форсирани са с изкуствени торове, за да растат много бързо. Това прави вероятността за прихващане, когато го засадим, много по-ниска. Другият минус е, че тези „еко” елхи, всъщност се оказват не съвсем „еко”. От екологична гледна точка дългото транспортиране, при което се отделят много вредни вещества, както и използването на изкуствени торове, са неприемливи.

Къде да го засадим? Ако ще го правим в градината си, трябва да му изберем подходящо място. Не ги засаждайте в непосредствена близост до други големи растения! Повечето от тези дървета достигат големи размери. С корените и клоните си могат да застрашат близка сграда или ограда. Разстоянието трябва да бъде минимум 5-6 метра. Трябва да впишем новото растение и в общата концепция на градината ни. Сега може и да изглежда малко, но с времето може да закрие гледката към красива декоративна група, да наруши симетрията на градината, да засенчи и потисне други видове. Окапалите иглички окисляват почвата и може да промени химическия баланс на почвата, от където проблемите с тревния килим са неизбежни. Ако ще садим растението в природата, трябва да сме готови през първата година да отделим време да отидем там, за да полеем и оплевим няколко пъти, през пролетта и лятото. След това, шансовете му да се пребори само, са значително по-големи.

Как да го съхраним по време на празниците? Избягвайте да държите коледното дърво дълго време на закрито! Не повече от 2-3 седмици, до края на Коледните празници. При засъхване на почвата в контейнера поливайте умерено. Внимавайте с коледната украса – избягвайте евтини светещи украси. Те отделят топлина и могат да увредят игличките. Украсявайте внимателно, за да не повредите централния връх на дървото – ако това стане, ще се наруши цялата декоративна стойност на растението.  След празниците го изнесете на двора или на терасата. Не го изнасяйте, ако точно тогава има екстремни студове. Голямата температурна амплитуда, може да му навреди. В такъв случай, за да се адаптира е добре за няколко дни да го преместите в неотопляема стая или стълбище.

Кога да го засадим? Можете да го засадите и през зимата, в ден в който  температурата е положителна, но най-доброто време е рано  напролет – през март или април, след края на големите студове. Ако мястото, на което го пренасяте за засаждане е с различни атмосферни условия или надморска височина, от мястото, където сте го съхранявали, изчакайте един-два дни, за да се аклиматизира.

Как да го засадим? Писали сме по този въпрос и можете да намерите информация в статията Март е месецът за засаждане на коледната „еко елха”.